Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Прикордонники не можуть розповісти про полон: нема дозволу

П'ятниця, 2 березня 2018, 14:47
Прикордонники не можуть розповісти про полон: нема дозволу

Прикордонники Богдан Марцонь та Ігор Дзюбак, які повернулися з полону Росії, поки не можуть розповісти про своє зникнення та перебування в РФ, бо не мають дозволу від правоохоронців.

Про це під час зустрічі бранців з рідними повідомили самі прикордонники і заступник міністра МВС Вадим Троян.

На самому початку речник Держприкордонслужби Олег Слободян попередив, що про обставини зникнення хлопців говорити не будуть. 

 

"Про обставини жовтня ми з вами говорити зараз не будемо – це потребує додаткового вивчення", - сказав Слободян.

На запитання журналістів, чи були з бранцями розмови спецслужб РФ про їх перехід на російський бік, відповісти прикордонникам не дали.

"Ці питання нам самим треба ще переговорити з хлопцями, ми пізніше з цим вийдемо",  - сказав Слободян.

А Троян додав, що прикордонники не можуть розповісти деталі їх полону, бо вони під присягою.

"Справа в тому, що вони не можуть відповісти. Розповідати деталі вони не мають права, вони військовослужбовці, вони під присягою", - сказав Троян.

Тому прикордонники лише повідомили, що їх тримали у СІЗО зі злочинцями і ставилися, як до злочинців, але не катували.  

"Фізично добре почуваюсь, фізичні тортури до нас не застосовувались", - сказав Дзюбак.

"Тримали в СІЗО зі злочинцями. Кращого ставлення не було ніякого – було як до вбивць, крадіїв. Те, що ми опинилися там разом зі злочинцями, це є психологічний тиск. Фізично (почуваюсь добре – ред.) – так, але відпочинок треба", – додав Марцонь.

Наразі прикордонники приїхали у медичний заклад, щоб пройти обстеження.

"Будуть перебувати у шпиталі, проходити поглиблене обстеження, буде лікарський висновок, потім буде прийняте рішення про термін перебування – потребують лікування чи можуть бути відправлені у свої частини", - сказав начальник управління охорони здоров'я Держприкордонслужби Валентин Волоха.

Троян додав, що продовжиться службове розслідування цієї справи.

"Службове розслідування не закінчиться, воно розпочалось ще у жовтні, зараз ми поговоримо з хлопцями. Тоді (будемо знати – ред.) яка буде інформація і (чи є – ред.) можливість надати її. Ми будемо надавати (інформацію – ред.) через прес-центр", - підсумував Троян.

Як відомо, 3 жовтня 2017 року двоє співробітників Держприкордонслужби України Богдан Марцонь та Ігор Дзюбак зникли в Сумській області недалеко від кордону з РФ. Пізніше Росія офіційно підтвердила їх затримання.

25 жовтня речник Державної прикордонної служби України Олег Слободян заявляв, що росіяни навмисно затягують повернення українських прикордонників з метою їх обміну на співробітників Прикордонної служби ФСБ Росії, затриманих раніше на адмінкордоні з Кримом.

Читайте також :Викрадення українських прикордонників на Сумщині. Версії та нові подробиці

26 лютого 2018 року речник Міністерства закордонних справ України Мар'яна Беца повідомила, що Марцоня і Дзюбака перевели з Москви в Брянськ.

Росіян Кузнєцова й Кулуба затримали в ніч на 30 червня 2017 року прикордонники Херсонського загону спільно з військовослужбовцями ЗСУ у Херсонській області.

30 червня Каланчацький райсуд Херсонської області ухвалив притягнути їх до адмінвідповідальності за ст. 204-2 КУпАП (порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї) і накласти стягнення у вигляді адміністративного арешту строком на 15 діб (з моменту затримання), а також сплатити на користь держави судовий збір в сумі 320 грн.

3 липня Служба безпеки України почала досудове розслідування щодо Кузнєцова й Кулуба за статтею "посягання на територіальну цілісність і недоторканність України" (ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України).

"Слідство встановило, що громадяни РФ, співробітники ФСБ – заступник начальника резервної застави в/ч 9930 Аскар Кулуб і начальник кінологічної групи в/ч 9930 Володимир Кузнєцов у період із грудня 2016 року до 30 червня 2017 року виконували службові завдання в інтересах Російської Федерації з метою зміни меж території чи державного кордону України", – повідомили в СБУ.

2 березня українські прикордонники повернулися додому.

Ірина Балачук, УП  
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування