Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Києві послу Італії принесли лист на підтримку нацгвардійця Марківа

Середа, 7 березня 2018, 10:35

У центрі Києва пройшов український етап міжнародної акції на підтримку бійця Національної гвардії Віталія Марківа, заарештованого в Італії за обвинуваченням у справі про загибель журналіста в зоні АТО.

Про це 7 березня повідомляє "Укрінформ"

Учасниками акції є побратими Марківа з батальйону Нацгвардії імені Кульчицького, громадські активісти, ветерани АТО.

Понад 100 учасників акції сформували колону на Майдані Незалежності та вирушили до посольства Італії, щоб передати лист-звернення послу.

 
Попереду колони активісти несли банер із зображенням Віталія Марківа та написами "Свободу Марківу" і "Вимагаємо чесного суду"

Головна вимога активістів – приділити увагу справі Марківа, а також сприяти якнайшвидшій зміні запобіжного заходу на більш м'який, не пов'язаний з триманням під вартою.

Зазначається, що міжнародна акція #Марків розпочалася 5 березня у Лондоні. Після українського етапу 8 березня акція пройде у Римі, Парижі, Лісабоні, 9 березня - у Мадриді, 11 березня - в Афінах.

В рамках акції українська діаспора передає лист-звернення у посольства Італії у своїх країнах, тим самим привертаючи увагу до проблеми незаконно затриманого бійця Нацгвардії.

Як відомо, увечері 24 травня 2014 року у селі Андріївка поблизу Слов'янська внаслідок мінометного обстрілу французький фотожурналіст Вільям Роглон отримав поранення, а італійський фотокореспондент Андреа Рокеллі та його російський напарник Андрій Миронов загинули.

30 червня 2017 року поліція Італії арештувала українського військовослужбовця Віталія Марківа за підозрою у причетності до цих смертей.

Віталій Марків є чинним заступником командира взводу в батальйоні Нацгвардії України ім. генерала Сергія Кульчицького.

У серпні прокуратура Мілана допитала народного депутата України від БПП Андрія Антонищака, який є координатором батальйону ім. генерала Сергія Кульчицького.

У Генпрокуратурі заявляли, що італійська сторона не зверталася до України ані по правову допомогу стосовно допиту Марківа, ані з запитами щодо нього.

ГПУ закликала італійську владу надати ґрунтовні докази вини Марківа або негайного звільнити його.

У листопаді 2017 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков навів міністру закордонних справ Італії докази непричетності нацгвардійця до загибелі фотокореспондента Андреа Рокеллі на Донбасі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування