НАБУ дорікнуло прикордонникам, які не затримали топ-менеджера "Трейд Комодіті"

Вівторок, 10 липня 2018, 20:00
НАБУ дорікнуло прикордонникам, які не затримали топ-менеджера Трейд Комодіті

Національне антикорупційне бюро стверджує, що працівники Державної прикордонної служби з незрозумілих причин не затримали на кордоні з Україною  топ-менеджера "Трейд Коммодіті" Володимира Гарькавого.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

"ДПСУ не затримала особу, підозрювану у розкраданні понад 149 млн грн, хоча її оголошено в міжнародний розшук", - обурилися в антикорупційному бюро.

Гарькавий є у базі розшуку МВС в рубриці "Особи, які переховуються від органів влади". Проти нього ведеться справа за статтею 191 ч.5 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

У НАБУ заявляють, що про цей факт було поінформовано ДПСУ.

"Натомість, із незрозумілих для НАБУ причин співробітниками ДПСУ (діяльність якої координується через МВС) не вжито заходів до його затримання", - наголосили у відомстві.

У Гарькавого 13 червня сплив термін дії закордонного паспорта, тому 9 липня року він змушений був повернутися в Україну.

В свою чергу в ДПСУ стверджують, що чоловіка не було в їхній базі, тому його пропустили.

"Термін перебування даного громадянина на контролі ДПСУ збіг ще у травні місяці, після цього ініціатор (НАБУ – ред.) не продовжував термін утримання даного громадянина на контролі по виїзду за кордон", - пояснив УП речник ДПСУ Олег Слободян.

За його словами, якщо в ДПСУ не отримують такого повідомлення, то людину автоматично знімають з контролю.

Слободян додав, що термін дії доручень правоохоронних органів ДПСУ у відповідності до законодавства становить 6 місяців.

Він пояснив, що невиконання доручення правоохоронного органу або інформації з їхньої бази даних несе для прикордонника кримінальну відповідальність.

Нагадаємо, 9 липня оголошений в міжнародний розшук топ-менеджер "Трейд Коммодіті" Володимир Гарькавий безперешкодно повернувся в Україну і прийшов свідчити в НАБУ, де його затримали.

НАБУ і САП вважають, що "Трейд Коммодіті" причетна до злочинної схеми щодо закупівлі палива: слідчі підозрюють офіційного власника і директора компанії Вадима Майко та неформального керівника Володимира Гарькавого.

За даними ЗМІ, підозрювані у причетності до розкрадання посадовці ТОВ "Трейд Коммодіті" (Кам'янське) втекли.

В квітні Інтерпол оголосив у міжнародний розшук Майка і Гарькавого.

11 жовтня детективи НАБУ і САП затримали заступника міністра оборони Ігоря Павловського і директора Департаменту держзакупівель і постачання матеріальних ресурсів Міноборони Володимира Гулевича за розтрату понад 149 млн грн держбюджету під час закупівель палива для МОУ. Ігоря Павловського заарештовано на 2 місяці.

12 жовтня НАБУ повідомило про підозру ще 2 чиновникам Міноборони у розтраті державних коштів при закупівлі палива.

28 березня досудове розслідування стосовно чиновників Міноборони завершили.

Матеріали стосовно Майка і Гарькавого виділили в окреме провадження.

Альона Мазуренко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News