Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Рада зберігає інтригу з правкою про подачу апеляції в антикорупційних справах

Середа, 11 липня 2018, 14:57
Рада зберігає інтригу з правкою про подачу апеляції в антикорупційних справах

Комітет з питань правової політики і правосуддя рекомендував парламенту прийняти в цілому законопроект про внесення змін до закону про судоустрій і статус суддів у зв'язку з прийняттям закону про Вищий антикорупційний суд.

При цьому з формулюванням правки про апеляцію в антикорупційних кримінальних справах комітет не визначився, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Є багато різних думок, тому робоча група пропонує комітету прийняти рішення, щоб з цим питанням визначився зал", – сказав член комітету нардеп БПП Сергій Алєксєєв, представляючи законопроект на засіданні комітету в середу.

Він зазначив, що є різні позиції щодо того, які кримінальні справи повинні передаватися в апеляційну палату Вищого антикорупційного суду.

"Мова йде про те, яку кількість справ передавати до Вищого антикорупційного суду. Формулювання "які підслідні НАБУ" та "які перебувають у провадженні НАБУ" – це дещо різні речі. Тому що у нас більше 2 тисяч справ підслідні НАБУ, але в провадженні знаходиться 38", – пояснив народний депутат.

У зв'язку з цим комітет рекомендував парламенту прийняти законопроект №7441 в цілому з урахуванням пропозиції Алєксєєва про те, що сесійна зала визначиться з тим, в якому саме формулюванні підтримувати поправку щодо апеляції.

У той же час, народний депутат з фракції БПП Мустафа Найєм на засіданні комітету зазначив, що є пропозиція сформулювати компромісну позицію "про передачу в апеляційну палату антикорупційного суду тих справ, які були передані НАБУ і САП в першу інстанцію".

Кілька членів комітету підтримали таку пропозицію, в тому числі й глава комітету Руслан Князевич. Однак деякі народні депутати висловилися за те, що відповідну пропозицію мають викласти в письмовому вигляді, перш ніж підтримувати її на засіданні комітету.

Князевич у коментарі журналістам пояснив, що коли між парламентськими силами буде знайдено компроміс щодо цієї поправки, комітет може знову зібратися для того, щоб її розглянути і схвалити. Або ж це питання може бути винесено вже на розгляд сесійної зали парламенту.

Раніше в ухвалений закон про Вищий антикорупційний суд внесли норму, згідно з якою апеляції щодо справ НАБУ, які зараз уже розглядаються в судах, відбуватимуться в судах загальної юрисдикції, а не новоствореному Антикорупційному суді.

"Це означає, що гучні справи щодо топ-посадовців можуть ніколи не потрапити до нового антикорупційного суду, а  розглядатися лише в судах загальної юрисдикції", – обурювалися антикорупціонери.

Центр протидії корупції та Transparency International Україна закликали коаліцію виправити скандальну норму про апеляцію у справах корупціонерів.

9 липня президент заявив, що чекає у четвер ухвалення змін до закону про Антикорупційний суд.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування