Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Сирії почала воювати нова приватна військова компанія - ЗМІ

П'ятниця, 6 липня 2018, 05:05
У Сирії почала воювати нова приватна військова компанія - ЗМІ

Приватна військова компанія "Патріот", ймовірно, пов'язана з Міноборони РФ, як мінімум з весни 2018 року бере участь у бойових діях в Сирії.

Про це повідомляє "Дождь".

Про існування "Патріота" розповіли кілька джерел - співрозмовник на ринку охоронних послуг, офіцер Міноборони РФ і представники ветеранських організацій.

Також військова компанія разом із ПВК "Вагнера" згадується у зверненні до влади (є у розпорядженні "Дождя"), яке підписали генерал-полковник у відставці Леонід Івашов, голова міжнародної громадської організації "Честь и Родина" Володимир Петров і голова комітету "Загальноросійського офіцерського зібрання" Євгеній Шабаєв. Усі троє підтврдили "Дождю", що знають про існування ПВК "Патріот".

У заяві вимагається визначити правовий статус росіян, які пройшли бойові дії у складі ПВК.

"Документ найближчим часом планують надіслати у Генпрокуратуру, Верховний суд та президенту", - розповів Шабаєв.

"Автори заяви попереджають про майбутню кризу у ветеранському русі: до "Загальноросійського офіцерського зібрання" уже три роки надходять скарги від поранених в боях у Сирії, які не отримують "соціальну, реабілітаційну та економічну підтримку" від держави через відсутність правового статусу у співробітників ПВК", - пише "Дождь".

Співрозмовники в ветеранських структурах пов'язують нову ПВК з міністерством оборони.

"Туди в основному беруть професійних громадян, які, за нашою інформацією, до сих пір проходять службу в Міноборони", - розповів голова комітету "Загальноросійського офіцерського зібрання" Євгеній Шабаєв.

"Це і діючі фахівці Головного управління Генштабу, і військові юристи, і бійці Сил спеціальних операцій", - уточнив генерал-полковник Івашов.

Офіцер Міноборони, порівнюючи нову ПВК з "групою Вагнера", зазначив, що в "Патріоті" більше платять і краще ставлять бойові завдання. За даними Шабаєва, "у залежності від спеціалізації, зарплати можуть досягати від 400 тисяч до мільйона рублів. Робота займає місяць-два, більш тривалих контрактів тут не виникає".

Шабаєв припускає, що командири "Патріота" можуть отримувати відсоток від угод між ПВК і замовниками її послуг.

"Співрозмовник в ветеранських структурах розповів, що "Вагнер" і "Патріот" конкурували за отримання контракту, пов'язаного з охороною золотошукачів в Центральноафриканській республіці. За словами джерела, у результаті контракт дістався "Вагнеру".

Обидві військові компанії воюють і працюють в Сирії. "Якщо "Вагнер" частіше бере на себе бойові завдання, то "Патріот" більше займається охороною перших осіб", - підкреслює телеканал з посиланням на джерело.

У зверненні "Загальноросійського офіцерського зібрання" сказано, що "Патріот" - не єдина нова ПВК.

"Є інші компанії, які виходять на ринок, - точні їх назви ми не знаємо, але знаємо, що вони є в Лівії, Ємені, Судані, Брунеї. Зараз йде цілий комплекс консультацій щодо африканських країн", - заявив Шабаєв.

"Одна з ПВК, яка поки що не має назви, охороняє будівництво російської бази в Бурунді", - розповів співрозмовник. 200 фахівців - охорона, геологи, інженери, будівельники - координують свої дії з МЗС, Військово-космічними силами (ВКС) і ФСБ", - розповів співрозмовник у Мінборони.

"Про існування російського охоронного проекту в Бурунді згадував у розмові з "Дождем" і глава української ПВК Omega Consulting Group Андрій Кебкало", - повідомляє телеканал.

"Немає нічого дивного, що військові хотіли б виділитися, створити якісь компанії і почати заробляти на тому, до чого вони звикли. Але збфльшення кількості таких груп створює правовий хаос. Як це буде оформлено? У нас зараз ПВК немає.

Компанії оформляються як ФОПи, що займаються військовим консалтингом, і щось робити вони можуть тільки за кордоном", - прокоментував ситуацію Російської ради з міжнародних справ Антон Мардас.

Міністерство оборони РФ не відповіло на запит журналістів.

Як повідомлялось, у складі ПВК Вагнера є підрозділ "Карпати", до якого входять майже 40 українців.

Найманцями компанії "Вагнер" стають росіяни з ультранаціоналістичними переконаннями і військові ветерани, деякі з яких також воювали в Україні.

Раніше Reuters провели розслідування стосовно "вагнерів" у Сирії.

У виданні стверджують, що приватна сирійська авіакомпанія Cham Wings здійснює перельоти між Дамаском і Ростовом-на-Дону, перевозячи в Сирію російських найманців.

У виданні заявили, що частину літаків Airbus і Boeing, для перельоту "вагнерів" придбали або орендували компанії "Хорс" і "Дарт" (зареєстровані в Україні).

"Хорс" і "Дарт" відкидають звинувачення в постачанні літаків компаніям, що знаходяться під санкціями.

7 лютого в Сирії загинули або були поранені 300 російських найманців. Це сталося, коли вони разом з проурядовими силами почали атаку на відомі позиції Cирійських демократичних сил, підтримуваних США, і були повністю розбиті.

Також відомо, що члени "групи Вагнера" причетні до знищення українського літака Іл-76 на Донбасі, штурму Луганського аеропорту та подій у Дебальцевому.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування