Ситник підозрює помсту Холодницького і лякає наслідками його незвільнення

Понеділок, 9 липня 2018, 14:05

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник сподівається на звільнення спеціального антикорупційного прокурора Назара Холодницького і підозрює його у помсті.

На це він натякнув в інтерв’ю DW у Кельні, де брав участь у дискусії "Україна між корупцією і реформами", організованій Форумом Льва Копелева.

26 липня Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів має винести рішення щодо голови САП. Із цього приводу директор НАБУ сказав:

"Я читав те, що було у публічному просторі, саме висновок члена-доповідача комісії. З 53-х аркушів висновку на 52-ох вони дійсно роблять аналіз того, що відбулося, і робиться висновок про те, що скарга повністю обґрунтована, всі доводи в ній підтверджені, ці порушення мають характер грубих порушень, які є підставою для звільнення".  

"Але останні півсторінки – це якраз спроба певної юридичної оцінки норм закону "Про прокуратуру" з тим, щоб це все ж таки було не звільненням, а доганою. Насправді, якщо проаналізувати закон про прокуратуру, цей висновок не відповідає нормам закону, і я сподіваюсь, що комісія прийме об’єктивне і законне рішення", – додав Ситник.

Він уточнив: "Якщо прочитати висновок, там написано, що підлягає звільненню, але є норма така-то, і вона не дозволяє звільнити. Насправді це маніпуляція, бо якщо взяти і проаналізувати норми в комплексі, то там якраз такого немає".

"Це тільки пропозиція члена комісії, який проводив розслідування, розглядав ці матеріали. Що прийме комісія - ніхто іще не знає", – наголосив директор НАБУ.

За його словами, якщо Холодницькому оголосять догану, то оскаржити це не вдасться.

На запитання, чи піде він сам у відставку, якщо Холодницького не звільнять, Ситник відповів: "Якщо буде рішення таке, що залишать на посаді, наслідки будуть більш глобальні".

"Прокурор, який вибирає, притягувати чи не притягувати в залежності від політичної ситуації. Прокурор, який здійснює тиск на суддів, прокурор, який здійснює на своїх підлеглих тиск певний незаконний – усі ці дії освячуються, і тому наслідки для правоохоронної системи будуть дуже серйозні", – заявив директор НАБУ.

Він також заявив: "В антикорупційній прокуратурі є прокурори, з якими ми співпрацювали, працювали і будемо працювати в майбутньому, сподіваюсь… Співпраця є, але є проблема з керівником. Сподіваюсь, вона буде найближчим часом вирішена".

Ситник зазначив, що "фактаж" у скарзі "вже підтверджений – потрібна тільки реакція від компетентного органу, в даному випадку – комісії прокуратури".

"Я вважаю, що потрібно дочекатись, а потім робити якісь висновки", – сказав він.

На запитання щодо проваджень проти детективів НАБУ за фальсифікацію справ Ситник відповів: "Останні часи такі є рішення САП, вони пов’язані якраз з цією ситуацією, коли просто банальна помста іде детективам за те, що була історія з цим акваріумом. Людина, мабуть, захищається і намагається помститися людям, які це все робили".

"Але якщо ми говоримо про справу бурштинову, там слідство закінчено, і зараз планується передача справи до суду", – додав він.

Генпрокурор просив КДКП звільнити Холодницького за нібито дисциплінарні проступки. Цьому передувала прослушка керівника САП.

Холодницький повідомляв, що 10 травня передав КДКП пояснення і документи, які "спростовують позицію скаржників".

Читайте також:

Шпигунські ігри, або "Жучки" в кабінеті Холодницького 

Шпигунські ігри-2. Луценко, Ситник і Холодницький у відкритій війні

Назар Холодницький: Хтось хоче, щоб я швидко звільнив місце

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News