МЗС: Про розрив угоди з РФ щодо Азовського моря не може бути й мови

Понеділок, 27 серпня 2018, 14:01

Заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль заявила, що Україна не буде розривати угоду з Росією щодо співпраці в Азовському морі і в подальшому буде використовувати наявні інструменти для врегулювання ситуації.

Про це вона сказала під час "Наради послів-2018", повідомила у Twitter прес-служба МЗС.

"Про денонсацію угоди з Росією по Азовському морю не може й бути мови - це дасть можливість РФ заявити про територіальний спір", - сказала Зеркаль.

За її словами, для України це безпекове питання, тому планується використовувати наявні інструменти, щоб врегулювати цього питання.

Як повідомлялося, станом на 21 серпня Росія затримала уже понад 150 іноземних суден, які йшли в українські порти на Азовському морі.

Раніше глава Мінфраструктури Володимир Омелян заявив, що з кінця квітня 2018 року прикордонники РФ затримали в Азовському морі майже 100 українських суден.

Згодом стало відомо, що  спецслужби Росії затримали 148 суден, які прямували через Керченську протоку до портів Бердянська та Маріуполя.

Омелян заявив, що Україна веде переговори про запровадження санкцій проти чорноморських портів РФ через блокаду Азовського моря.

Українські прикордонники у свою чергу повідомили, що "росіяни почали жорстку політику затримання і огляду суден", які прямують через Керченську протоку.

За інформацією ДПСУ, з 30 квітня російські спецслужби щодня зупиняють судна для огляду й ідентифікації екіпажу.

У відомстві наголосили, що РФ використовує цей огляд суден як елемент політичного та економічного тиску на Україну, але судна не затримують, а оглядають, тож "формально росіяни нічого не порушують".

Президент України Петро Порошенко віддав накази українським військовим, спрямовані на припинення масових затримань суден, що прямують через Керченську протоку.

Також Порошенко не виключив, що Росія планує атаку на порт у Маріуполі і, можливо, військову операцію в Азовському морі.

В МЗС кажуть, що "питання Азову" наразі має "штучно створене загострення в інформаційному полі", а дії росіян, фактично, не суперечать міжнародному морському праву.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування