Екіпаж судна "Норд" не покарали за незаконний перетин кордону

Четвер, 30 серпня 2018, 12:00

Екіпаж кримського риболовецького судна "Норд" не понесе адміністративної відповідальності за незаконний перетин кордону України, оскільки збіг термін розгляду справи в суді.

Про це "Українській правді" повідомив речник Державної прикордонної служби України Олег Слободян.

Між тим, досудове розслідування щодо капітана судна "Норд" завершено, повідомила УП речниця прокуратури АР Крим Тетяна Тихончик.

Слободян назвав маніпуляцією інформацію про те, що суд нібито зняв звинувачення з екіпажу риболовецького судна "Норд".

Він зазначив, що 20 квітня справу про адмінправопорушення передали до Солом’янського райсуду Києва, але той переносив засідання через неявку відповідачів: "Адвокати затягували справу".

"Термін розгляду таких справ становив 3 місяці, тому 23 липня суд дійсно закрив справу про перетин кордону в "Жулянах", – повідомив Слободян.

Тепер набули чинності зміни до законодавства – і термін розгляду таких справ уже становить рік.

Позиція української сторони щодо незаконності дій екіпажу залишається незмінною, але штраф моряки вже не платитимуть.

Як громадяни України вони в будь-який момент можуть повернутися до своїх домівок через пункти пропуску на адміністративній межі з анексованим Росією Кримом, зазначив Слободян.

Він додав у Facebook, що минулого року розробляли законопроект №7016, який би дозволив оскаржувати такі рішення судів, але на даний момент такої можливості немає.

Прес-служба прокуратури Криму повідомила, що 29 серпня капітану "Норда" повідомили про закінчення досудового розслідування у кримінальному провадженні за підозрою його в незаконному рибному промислі й порушенні порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї (ст.249, ст. 332-1 ККУ).

"Досудовим розслідуванням встановлено, що громадянин України, будучи капітаном на судні СЧС "Норд", порушив порядок в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї шляхом виходу судна з закритого морського порту "Керч" у Криму", – зазначає прокуратура.

"Окрім того, не маючи дійсних дозвільних документів на проведення промислового вилову водних біоресурсів, громадянин України за допомогою вказаного судна здійснював незаконний рибний промисел в Азовському морі", – додає відомство.

Після ознайомлення підозрюваного та його захисників із матеріалами кримінального провадження, обвинувальний акт скерують до Апеляційного суду Києва для визначення підсудності та подальшого розгляду по суті.

Нагадаємо, що 25 березня корабель морської охорони прикордонників затримав в Азовському морі риболовецьке судно "Норд" із кримською реєстрацією, яке йшло під прапором Російської Федерації.

30 березня суд арештував судно "Норд" .

2 квітня капітану судна "Норд" оголосили підозру за статтею "порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї".

Вночі 9 квітня екіпаж "Норда" прибув на автомобілях дипломатичного корпусу РФ на КПВВ "Чонгар" на адміністративній межі з окупованим Кримом. Українські прикордонники не пропустили моряків на окупований півострів, оскільки у них не було паспортів громадян України.

19 квітня рано вранці двоє членів команди судна "Норд" вилетіли з аеропрту "Київ" (т.зв. "Жуляни") до Білорусі, пред'явивши документи громадян Росії. А о 15:20 того ж дня прикордонники не пустили на рейс до Мінська ще 7 членів екіпажу "Норда" з паспортами РФ.