Трамп підпише указ про санкції за втручання у вибори в США - ЗМІ

Середа, 12 вересня 2018, 04:36
Трамп підпише указ про санкції за втручання у вибори в США - ЗМІ

Президент США Дональд Трамп 12 вересня планує підписати указ, який дозволить вводити санкції проти будь-яких закордонних компаній та людей за втручання в американські вибори на підставі даних спецслужб.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на 2 джерела, знайомі з ситуацією.

"Рішення Трампа збігається з розвідувальними службами, військовими та правоохоронними органами, які готуються захищати вибори у Конгрес 6 листопада від передбачуваних іноземних нападів", - йдеться у статті.

При цьому, у Білому домі відмовились коментувати інформацію.

"Цільові санкції можуть застосовуватись проти окремих людей або цілих компаній, які звинувачуються у втручанні у вибори в США шляхом кібератак та інших засобів", - заявило джерело.

Адміністрація прагне встановити нову норму в кіберпросторі. Це перший крок у визначенні меж і публічне оголошення нашої відповіді за погану поведінку", - наголосив чиновник.

У документі будуть перераховані служби, відповідальні за виявлення фактів втручання в передвиборчий процес. Серед них - Офіс Директора нацрозвідки, ЦРУ, Агентство національної безпеки і Міністерство внутрішньої безпеки.

"Будь-яке федеральне агентство, якому стане відомо про факт іноземного втручання у вибори, має повідомити цю інформацію Офісу Директора національної розвідки", - пише Reuters з посиланням на чернетку указу.

"Втручання визначається в указі як спроба зламу виборчої інфраструктури, або спроба змінити громадську думку за допомогою пропаганди в Інтернеті чи систематичних "зливів" секретної політичної інформації", - зазначає агентство.

Зазначається, що видання The Washington Post і The Wall Street Journal раніше повідомляли про існування чернетки наказу, який повинен підписати Трамп.

"Білий дім свідомо не підключив до підготовки наказу Конгрес США", - підкреслили джерела. 

За словами одного з них, адміністрація Трампа хоче "випередити Палату представників і Сенат, які готують схожі заходи".

На початку вересня Палата представників Сполучених Штатів ухвалила законопроект, котрий дозволяє вводити санкції проти виконавців і замовників кібератак.

Раніше стало відомо, що у США планують витратити 380 мільйонів доларів на безпеку виборів у Конгрес.

На початку серпня сенатор США Білл Нельон заявив, що російські хакери проникли в деякі виборчі бази Флориди і можуть видалити зареєстрованих виборців напередодні виборів, якщо системи не будуть належним чином захищені.

Як повідомлялося, ЦРУ очікує втручання Росії на майбутніх виборах у США.

У кінці липня у соцмережі Facebook розповіли, що викрили нову скоординовану кампанію політичного впливу, щоб ввести користувачів в оману та організувати мітинги напередодні виборів Конгресу США в листопаді цього року.

13 липня Департамент юстиції США висунув звинувачення 12 співробітникам військової розвідки РФ за хакерську діяльність під час президентської виборчої кампанії в 2016 році.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування