Фірма Злочевського виборола прикарпатські надра у Верховному суді

Четвер, 20 вересня 2018, 11:17

Верховний суд відмовився скасувати попередні рішення судів, які зобов’язали видати ТОВ "ПАРІ" спецдозвіл на видобування нафти та газу, розчиненого у нафті.

Про це йдеться у постанові від 5 вересня, повідомляє "Судовий репортер".

Йдеться про Чемигівську площу в Івано-Франківській області.

"ПАРІ", кінцевим бенефіціаром якого є екс-міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський, через суд вимагала в Державної служби геології та надр спеціальний дозвіл на розробку родовищ.

Компанія зазначила, що з 2010 року проводила вивчення запасів, через що мала право на спецдозвіл без аукціону.

У січні 2016 року фірма звернулась за ним до Держгеонадр. Тоді ж відомство звернулось до Івано-Франківської обласної ради для погодження, зобов’язавши депутатів розглянути питання менш ніж на місяць.

Не отримавши в цей строк відповіді, у Держгеонадр ухвалили наказ про надання спецдозволів, у тому числі, ТОВ "ПАРІ".

Він був також погоджений Міністерством екології та природних ресурсів у квітні 2016 року.

У липні 2016 компанія Злочевського оплатила дозвіл, однак так і не отримала його і за рік звернулась через це до суду.

15 листопада 2017 року суд задовольнив її позов: наказа видати "ПАРІ" дозвіл та компенсувати судові витрати в 3200 гривень.

Держслужба геології та надр намагалась оскаржити рішення спочатку в апеляційному суді, а згодом – у Верховному, посилаючись, зокрема, на відсутність погодження облради та на закон "Про оцінку впливу на довкілля", який на момент виникнення спору не набрав чинності.

НАБУ розслідує дії посадовців Міністерства екології та природних ресурсів часів Злочевського при видачі спеціальних дозволів на користування надрами.

За версією слідства, протягом 2010-2011 років підприємства, які фактично контролювались міністром Злочевським, отримали право на користування нафтогазоносними надрами.

Для цього їм видавали спеціальні дозволи, вносили зміни чи переоформлювали дозволи, що належали іншим фірмам.

У лютому 2018 року стало відомо, що САП закрила справу про видачу ліцензій.

Однак у червні 2018 року суд поновив її.

Як відомо, Злочевський виїхав з України в кінці 2014 року після того, як отримав статус підозрюваного у незаконному збагаченні в справі, що розслідувалася Генеральною прокуратурою.

У січні 2015 року  ГПУ оголосила Злочевського у розшук.

Восени 2016 року з сайту МВС була знята інформаційно-статистична картка про розшук Злочевського в зв'язку з відповідним запитом від ГПУ.

Інформація про припинення розшуку була внесена на підставі надісланої з Генпрокуратури постанови про скасування державного розшуку Злочевського.

Також повідомлялося, що фірма міністра екології в уряді часів Віктора Януковича Миколи Злочевського продавала газ компаніям президента Петра Порошенка та його оточення.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування