Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Справа ДП "АМПУ": 7 підозрюваним вручили обвинувальний акт

Понеділок, 24 вересня 2018, 19:41
Справа ДП АМПУ: 7 підозрюваним вручили обвинувальний акт

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури вручили обвинувальний акт семи підозрюваним у заволодінні 247 млн гривень ДП "Адміністрація морських портів України".

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

Зокрема, йдеться про:

- екс-голову ДП "АМПУ" (2014–2017 рр) ;

- першого заступника голови ДП "АМПУ" (із 2015 р. і дотепер);

- екс-начальника відділу закупівель ДП "АМПУ"-голову комітету з конкурсних торгів (2015–2018 рр.);

- заступника начальника Одеського філіалу ДП "АМПУ" (на час вчинення злочину обіймав посаду заступника начальника відділу закупівель ДП "АМПУ" — секретаря комітету з конкурсних торгів);

- директора ТОВ "Техморгідрострой Миколаїв";

- бенефіціара ТОВ "Техморгідрострой Миколаїв";

- бенефіціара компанії-нерезидента (підприємства-учасника злочину).

Дії цих осіб кваліфіковано за ч.5 ст.191 Кримінального кодексу ("Заволодіння майна шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах").

Крім того, бенефіціар ТОВ "Техморгідрострой Миколаїв", бенефіціар компанії-нерезидента та представник компанії-нерезидента також обвинувачуються у вчиненні злочинів, передбачених ч.3, ч.4 ст.358 КК України ("Підроблення та використання офіційних документів за попередньою змовою групою осіб").

У НАБУ додають, що остання особа пішла на співпрацю зі слідством та надала викривальні покази.

"У такий самий спосіб вчинив і екс-заступник голови ДП "АМПУ", визнавши свою провину (у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.367 КК України — "Невиконання або неналежне виконання службовою особою своїх службових обов’язків, що спричинило тяжкі наслідки"). Він надав викривальні покази та відшкодував збитки в розмірі 734,1 тис. грн, завдані його діяльністю", - зазначають у Бюро.

Слідство встановило, що підозрювані посадові особи ДП "АМПУ" у змові з приватними особами впродовж 2015–2016 років реалізували схему із заволодіння кошами ДП під час державних закупівель послуг із днопоглиблення підхідних каналів і акваторій Бердянського та Маріупольського морських портів.

"Йдеться про вчинення антиконкурентних дій для забезпечення перемоги заздалегідь визначеного учасника конкурсних торгів, а також подальшого завищення вартості виконаних ним робіт. Внаслідок цього державі (в особі ДП "АМПУ") завдано збитків на суму 247 млн грн. Ця сума підтверджена висновком судово-економічної експертизи та іншими матеріалами кримінального провадження", - розповіли в НАБУ.

Розслідування наведених фактів детективи НАБУ здійснюють із грудня 2015 року, у квітні 2018 року розслідування завершили.

У січні цього року Національне антикорупційне бюро під час обшуків в Одесі затримало колишнього директора Адміністрації морських портів України Андрія Амеліна.

В липні 2016 році Андрію Амеліну повідомили про підозру у привласненні 3,5 млн гривень державних коштів.

В серпні 2016 Шевченківський районний суд Києва не заарештував підозрюваного і відпустив його під заставу в розмірі 1,4 млн грн.

Усього у справі затримано 7 підозрюваних у заволодінні 247 млн гривень, серед яких колишні та чинні посадовці Адміністрації морських портів.

29 січня НАБУ проводило обшуки на території Одеської, Миколаївської областей та міста Києва.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування