Розенблат в Німеччині здає частину будинку, щоб потягнути іпотеку, – ЗМІ

Вівторок, 25 вересня 2018, 12:58

Нардеп і фігурант "бурштинової справи" Борислав Розенблат, який в Україні має палац на 700 кв.м., щоб сплатити іпотеку на будинок у Німеччині, здає його частину румунському заробітчанину.

Про це пише DW.com.  

Відзначається, що Розенблат виплачує кредит за половину простесенького будинка у Дортмунді "по крихті", зокрема, від заробітчанина з Румунії отримує 350 євро на місяць. 

 
Будинок Розенблата в Німеччині 
dw.com

Журналісти помітили біля будинку білий "Мерседес" з номерами, виданими у Житомирській області. Це авто, як свідчить база Національної поліції, оформлене на українську фірму дружини депутата.

Будучи півроку "невиїзним" через слідство, Розенблат неодноразово просився до Німеччини. А відколи навесні суд повернув йому закордонний паспорт, нардеп був у Дортмунді щонайменше тричі – про це свідчать фото у Facebook.

Згідно з електронною декларацією за 2017 рік, Розенблат – випускник Житомирського автодорожного технікуму і Камишинського військово-будівельного училища – отримав понад 400 тисяч гривень від дортмундської компанії Büroservice 71 UG як гонорар "за наукову діяльність".

Крім "гонорарів", Büroservice 71 UG ще близько 400 тисяч заплатила Бориславу Розенблату за "оренду нерухомості".

Як з'ясувалося, офіс Büroservice 71 UG розташований на задньому дворі будинку по вулиці Гердер Земертайхштрасе і має спільну поштову скриньку з Розенблатом і його дружиною Жанною. Працює в офісі лише 2 людини.

Як пояснила виданню директорка Ірина Кондрашова, вона разом з колегою допомагає невеличким фірмам із бухгалтерією і податковою звітністю.

"До України і Порошенка ми не маємо жодного стосунку. Ми – маленька фірма", - сказала Кондрашова і навідріз відмовилася коментувати, за що її фірма платить українському депутату.

Не захотів коментувати гонорар Розенблату і номінальний засновник Büroservice 71 UG Дмитро Ляховецький – житель Харкова, який раніше працював продавцем лакофарбових виробів, а останнім часом заробляє тренінгами з ораторського мистецтва і ведучим заходів, які проводить міськрада Харкова.

Відзначається, що до 2017 року, коли у декларації Розенблата з'явилися 800 тисяч гривень від фірми ведучого з Харкова, гонорари йому – так само "за наукову діяльність" – платила  німецька "дочка" його ж власної британської фірми I.S.R. International.

За даними DW, однойменна німецька компанія зареєстрована за тією ж адресою у Дортмунді, що і Büroservice 71 UG. Британську компанію ліквідували наприкінці 2017 року, невдовзі після того, як НАБУ звинуватило Розенблата у корупції.

"Кошти, отримані від Büroservice 71 UG, разом з орендною платою від румунського заробітчанина і від ще одного українця, який володіє у Дортмунді суші-баром – це і є всі задекларовані німецькі доходи Борислава Розенблата. Вкупі вони приблизно дорівнюють сумі коштів, виплачених подружжям Розенблатів за кредитами на два об'єкти нерухомості у Дортмунді. Останній кредит – 650 тисяч євро – депутат з дружиною взяли у банку Sparkasse Dortmund наприкінці 2016 року", - пише видання.

Сума відсотків, які депутат і його дружина сплачують за цим кредитом, в 2,5 рази перевищує суму погашення тіла кредиту. У Німеччині таке погашення характерне лише для позичальників, яким ледве вистачає на мінімальні темпи погашення кредиту.

"Кілька десятків тисяч євро, які за дивних обставин "наскріб" у Німеччині Розенблат, мають одну суттєву перевагу перед мільйонами доларів готівки, задекларованих в Україні: вони не підпадають під ретельну перевірку на предмет відмивання грошей, як це відбувається з грошима політиків з-за кордону, які зазвичай надходять через офшори", - пише видання.

Журналісти наголошують, що іпотечні кредити є непрямим підтвердженням заяв САП про те, що у Борислава Розенблата є вид на проживання у Німеччині, бо німецькі банки без цього документа не дають кошти на нерухомість іноземцям.

Водночас законність німецького виду на проживання Розенблата викликає запитання, бо робота депутатом Верховної Ради і постійне проживання у Німеччині – взаємовиключні.

Відзначається, що відомство у справах іноземців міста Дортмунд відмовилося повідомити, чи перевіряли підстави для перебування Розенблата у Німеччині після обрання його нардепом в Україні.

Як повідомлялося, Антикорупційні органи заявляли, що Борислав Розенблат і депутат від "Народного фронту" Максим Поляков вимагали хабар від компанії-нерезидента за видобуток бурштину в Україні.

Зокрема Розенблата звинувачують у тому, що він отримав 200 тисяч доларів за вплив на рішення чиновників Держслужби геології і надр та місцевої влади про надання ТОВ "Укртехдобич" спецдозволів на користування надрами.

Самі нардепи заперечують причетність до злочину.

Слідчі опублікували аудіо- та відеозаписи, на яких Розенблат спілкується з учасниками схеми. На кількох ідеться про підписання законопроектів №5436 і №5437, які пропонують зміни до Податкового та Митного кодексів щодо оподаткування видобутку бурштину та звільнення від податків осіб, які ввозять в Україну обладнання для промислового видобутку бурштину.

Спецоперацію щодо Розенблата й Полякова антикорупційні правоохоронні органи провели за участю агента НАБУ на прізвисько "Катерина".

Читайте також "Ім'я Розенблата, або Доторканний Борислав не сміється"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News