Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Головні новини дня – за 60 секунд

Вівторок, 25 вересня 2018, 21:04

Священний Синод УПЦ МП виганяє екзархів з України, затримано трьох підозрюваних у замаху на Михайлика, у районі ООС розірвався міномет, є постраждалі – новини, які обговорювали 25 вересня.

Про автокефалію Української православної церкви та супротив УПЦ МП

Як показують останні новини, Московський патріархат щось не поспішає підтримувати надання автокефалії Українській православній церкві.

Після того, як Вселенський патріарх Варфоломій на зустрічі у Стамбулі повідомив предстоятелю РПЦ патріарху Кирилу, що збирається надати Українській православній церкві автокефалію, Кирил припинив згадувати його під час богослужіння.

А тепер Священний Синод УПЦ МП вимагає, щоб екзархи, призначені Константинопольським Патріархом, покинули "канонічну територію" УПЦ МП. В УПЦ МП наголосили, що "їхня діяльність є антиканонічною та порушує міжконфесійний мир в Україні".

У хід навіть пішла тяжка артилерія: Синод закликав вірян посилити свої молитви за збереження єдності Святого Православ’я.

Про замах на Михайлика та затримання підозрюваних

Одеські правоохоронці затримали трьох громадян Грузії підозрюваних у замаху на одеського активіста Олега Михайлика.

Місцеве видання Думська пише, що затримані - професійні "барсетники".

"Всі троє - громадяни Грузії. Один з підозрюваних зараз знаходиться в Єврейській лікарні - там же, де знаходиться Михайлик. До нього приїхав грузинський генконсул", - пишуть в ЗМІ.

Мова про Торніке Герасіна, якого місцеві ЗМІ називають "смотрящим" і який мав стати "злодієм в законі".

Ввечері підрозділи поліції оточили лікарню в Одесі, де перебуває Герасін.

Про валютну лібералізацію та її кордони

Ми вже декілька разів писали про закон "Про валюту", який "дозволяє усе, що не заборонено". Звучить це як велике досягнення. Але ми попросили профільну журналістку проаналізувати концепцію нового регулювання, і виявилося, що змін не так багато.

Так, перша зміна стосується нормативно-правової бази. Було 56 документів, буде 7.

Ще Нацбанк продовжив граничний термін здійснення розрахунків за експортно-імпортними контрактами з 180 днів до 365 днів. Скасовано валютний нагляд для експортно-імпортних операцій до 150 тис грн. Цю суму планується збільшити до 300 тисяч грн.

Також стане простіше інвестувати за кордон і спроститься і залучення фінансування на зовнішніх ринках. Якщо зараз компаніям доводиться реєструвати в НБУ усі угоди по залученню коштів, то в 2019 році буде діяти дозвільна система.

Основне нововведення для фізосіб - можливість обміну валюти онлайн. Нова опція дозволить не просто купити валюту онлайн і зарахувати її на свій рахунок, а й купувати-продавати валюту, щоб заробити на різниці курсу. При цьому на такі операції буде діяти ліміт – не більше 150 тис грн в день.

Про інші новини

Про надзвичайні події. У районі ООС розірвався міномет "Молот", постраждали двоє військовослужбовців. Причина вибуху – погана підготовка снаряду.

Про дружбу з РФ. 24 вересня Росія отримала офіційну ноту від Києва про непродовження Договору про дружбу між Україною й Російською Федерацією.

Про "UA:Перший". Державний концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення (КРРТ) вимкнув за борги аналогове мовлення телеканалу "UA:Перший", заявив керівник каналу Зураб Аласанія.

Про дронів. Державна авіаційна служба переглянула обмеження на польоти дистанційно пілотованих повітряних суден в бік збільшення ваги до 20 кг, дозволеної висоти польотів до 120 метрів, встановивши дальність польотів "в зоні видимості" без обмежень.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування