Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

УПЦ МП не може "виганяти" екзархів з України - представник Константинополя

Вівторок, 25 вересня 2018, 21:51
УПЦ МП не може виганяти екзархів з України - представник Константинополя

Українська православна церква Московського патріархату не має права вимагати, щоб екзархи, призначені Константинопольським Патріархом, покинули Україну.

Про це заявив доктор богослов’я, ієрарх Константинопольського патріархату архієпископ Тельміський Іова (Геча), передає "Укрінформ".

"По якому праву УПЦ МП засуджує Вселенський патріархат, якщо у міжцерковних відносинах УПЦ МП не є самостійною одиницею у веденні діалогу, вона не є суб’єктом, не веде листування, в якій бере участь виключно РПЦ", - зауважив архієпископ Тельміський Іова.

Він додав, що десять років тому не екзархи, а сам Вселенський патріарх приїздив до Києва, без запрошення з боку УПЦ МП, "і все одно церква під керівництвом митрополита Володимира обрала тоді не шлях конфронтації, а шлях діалогу і порозуміння".

Раніше у священному Синоді Української православної церкви Московського патріархату почали вимагати, щоб екзархи, призначені Константинопольським Патріархом, покинули "канонічну територію" УПЦ МП.

Читайте також: "Що таке Томос, і чи потрібна для нього згода Російської церкви"

"Після Томосу"

"Патріарх Філарет: Якщо Томосу нам не дадуть, то це означає, що Москва перемогла Вселенського патріарха"

31 серпня Вселенський патріарх Варфоломій на зустрічі у Стамбулі повідомив предстоятелю Російської православної церкви патріарху Кирилу, що збирається надати Українській православній церкві автокефалію.

Предстоятель УПЦ КП Філарет (Денисенко) впевнений, що єдина помісна церква у країні буде створена до кінця поточного року.

7 вересня голова інформаційного управління УПЦ Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря) з посиланням на офіційне повідомлення секретаря Синоду повідомив, що Вселенський патріархат призначив двох екзархів у Києві.

У РПЦ обурилися екзархами у Києві і пригрозили "діями у відповідь", також РПЦ погрозила розірвати відносини з Константинополем, якщо УПЦ отримає автокефалію.

Згодом в УПЦ МП скликали свій синод, щоб обговорити українську церкву. Патріарх РПЦ Кирил припинив згадувати патріарха КонстантинопольськогоВарфоломія під час богослужіння.

У Київському патріархаті переконані, що розколу церкви після томосу, яким наразі лякає Московський патріархат, не буде, просто УПЦ МП може відійти від спілкування.

17 вересня стало відомо, що екзархи вже у Києві, призначили кілька зустрічей і готові до діалогу з усіма.

Президент Петро Порошенко обіцяє захистити священнослужителів і вірян УПЦ  Московського патріархату, які захочуть перейти в Єдину помісну православну церкву.

Також Порошенко пообіцяв, що не допустить провокацій та пролиття крові після створення Української Помісної Православної Церкви та надання Томосу про автокефалію.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування