Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У "справі рюкзаків" можуть знищити усі докази проти Авакова – ЦПК

Середа, 5 вересня 2018, 12:00

У так званій "справі рюкзаків" про розтрату коштів можуть знищити докази щодо Олександра Авакова, сина міністра внутрішніх справ.

Про це у блозі на УП написав голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Він припускає, що на першому засіданні, призначеному на 11 вересня, Спеціалізована антикорупційна прокуратура збирається затвердити угоду з підприємцем Володимиром Литвином.

"При затвердженні угоди з Литвином суд може також вирішити долю доказів вини Авакова-молодшого і Чеботаря (екс-заступника Арсена Авакова) та змусити їх знищити чи, наприклад, повернути сторонам справи", – йдеться в блозі.

Шабунін нагадує, що саме так відбулось у справі щодо оборудок з піском, де також фігурував Чеботар. Тоді за ухвалою суду була знищена камера, яка могла стати доказом по "рюкзаках Авакова".

Через знищення записувального пристрою ані сина голови МВС, ані його екс-заступника не можна притягти до відповідальності.

"До суду доходить лише справа підприємця, який просто пошив рюкзаки на виконання цих злочинних планів", – наголошує Шабунін.

Водночас, він зазначає, що якщо останній підозрюваний, Володимир Литвин, визнає провину у шахрайстві, цей злочин не входить до компетенції НАБУ, і прокурор мав би передати справу за підслідністю.

Також Шабунін підкреслює, що угода про визнання винуватості в особливо тяжкому злочині можлива лише у випадку, коли обвинувачений чи підозрюваний викриває інших злочинців.

"Очевидно Литвин не викрив Авакова з Чеботарем, оскільки щодо них справу навпаки закрили. Тоді кого?.. Врешті він міг викрити і прибиральницю в кабінеті Чеботаря або швачку, яка безпосередньо шила рюкзаки", – пише очільник ЦПК.

Він додає, що все це має перевірити суд і вирішити, чи затверджувати угоду. У разі відмови справа Литвина буде розглядатися в загальному порядку.

"Щоправда, у будь-якому випадку у справі рюкзаків до суду потраплять лише докази, які підтверджують вину Литвина. Решту доказів, зокрема, щодо Авакова-молодшого можуть безповоротно знищити", – підсумовує активіст.

Напередодні стало відомо, що суд у Харкові 11 вересня розпочне розгляд справи за обвинуваченням підприємця Володимира Литвина, підозрюваного у розтраті коштів під час закупівлі рюкзаків для Нацгвардії.

Литвин нібито захотів взяти провину на себе.

За інформацією "Радіо Свобода", він визнав себе винним у шахрайстві та підробленні документів.

У справі про розтрату держкоштів при закупівлі рюкзаків для Нацгвардії Міністерством внутрішніх справ НАБУ восени 2017 року затримало 3 осіб: сина голови МВС Олександра Авакова, екс-заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря та Володимира Литвина, який у 2014 році керував ІТ-компанією "Turboseo".

Їм було оголошено про підозру.

Читайте також: Справа сина Авакова. Усі подробиці і реакція в оточенні міністра та президента

5 квітня 2018 року правоохоронці повідомили, що завершили досудове розслідування щодо всіх трьох підозрюваних.

У НАБУ тоді зазначили, що після того, як захист ознайомиться зі справою,  вона буде передана до суду.

Однак у липні 2018 року стало відомо, що прокурор САП закрив справу проти сина Олександра Авакова та Сергія Чеботаря.

Підозрюваним залишився представник фірми-переможця тендеру на постачання рюкзаків Володимир Литвин.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування