Клімкін засудив публікацію списку угорців на сайті "Миротворець"

Субота, 13 жовтня 2018, 14:39
Клімкін засудив публікацію списку угорців на сайті Миротворець

Міністр закордонних справ Павло Клімкін категорично засуджує публікацію списку українських держслужбовців та депутатів місцевих рад, які нібито отримали угорське громадянство, на сайті "Миротворець".

Про це він заявив в Ужгороді на спільній прес-конференції з головою товариства угорців України, народним депутатом Василем Брензовичем, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

Міністр зауважив, що робота у державних органах осіб з подвійним громадянством прямо заборонена законодавством. Водночас те, як були поширені списки порушників, є, на думку міністра, неприйнятним.

"Ми всі прекрасно розуміємо, що закони треба виконувати. У нас є стаття 19 закону про громадянство, а також стаття 19 закону про державну службу. Всі це прекрасно розуміють, і тут питань нема. Але я категорично проти, щоби показувати на угорців пальцем як на зрадників, або цькувати угорців, або звинувачувати їх в сепаратизмі", - пояснив він.

Клімкін окремо наголосив, що цей перелік українських угорців представлений на сайті, що містить список осіб, причетних до агресії проти України. "Мене турбує що з’являється порівняння угорців які отримали друге громадянство і злочинців, які борються проти України. Ми маємо чітко сказати, що це не одне й те саме", - заявив міністр, додавши, що йому не відоме джерело походження опублікованих даних.

Василь Брензович також заявив, що публікація списку шкодить іміджу України. "Наша країна виглядає в очах угорців як така, що не толерує угорську меншину", - пояснив він.

Раніше сайт "Миротворець" опублікував список із 313 закарпатців, власників угорських паспортів, які є держслужбовцями та чиновниками місцевого самоврядування.

У базі "Миротворця" опинився також міністр закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорщини Петер Сійярто. Він заявив, що після того, як в базу сайту "миротворця" потрапили особисті дані 4 місцевих депутатів і заступника мера міста Чоп - власників угорських паспортів - Угорщина "заступиться за права кожного члена угорської громади на Закарпатті".

Читайте також: 

"100 тисяч вірних Угорщини: історія і приховані деталі паспортного скандалу на Закарпатті"

Як відомо, сайт "Миротворець" пов’язують із членом колегії МВС Антоном Геращенком.

Сайт декларує, що публікує інформацію про людей, які становлять загрозу українській державі та суспільству, скоїли злочини проти основ національної безпеки. Зокрема, на ньому були опубліковані персональні дані екс-депутата Олега Калашникова і журналіста Олеся Бузини незадовго до їх вбивства біля власних квартир.  Свого часу у базі сайту опинилися Міхеіл Саакашвілі і Юлія Тимошенко.

У 2016 році "Миротворець" оприлюднив список журналістів, які, на їхній погляд, "співпрацюють з країною-агресором". У переліку були 293 людини, в тому числі четверо українських журналістів, вказано поштові адреси на території Росії і номери телефонів. Згодом "Мирготворець" оприлюднив вибачення за цю публікацію і опублікував оновлений список, що містить 5412 записів.

У міністерстві інформполітики розходяться у  поглядах на роботу "Миротворця". Екс-уповноважена ВР з прав людини Валерія Лутковська просила СБУ і МВС покарати осіб, причетних до публікації персональних даних на сайті "Миротворець" і закрити сам сайт.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування