Півсотні нардепів поскаржились до Конституційного суду на прохання про томос

Середа, 12 грудня 2018, 14:13
Півсотні нардепів поскаржились до Конституційного суду на прохання про томос

47 народних депутатів попросили Конституційний суд визнати незаконною постанову Верховної Ради, яка підтримала звернення президента Петра Порошенка про надання автокефалії Українській православній церкві

Подання нардепів зареєстроване на сайті суду.

Уповноваженими обрали двох представників "Опозиційного блоку" Вадима Новинського та Олександра Долженкова.

"Підтримка Верховною Радою України такого звернення... нівелює релігійну свободу та міжконфесійний мир в Україні, порушує права та свободи громадян, зокрема конституційне право на свободу світогляду і віросповідання та є прямим втручанням держави у церковні справи", – йдеться у поданні.

Більшість підписантів – члени "Опозиційного блоку".

Також подання підтримали позафракційні депутати.

Народні обранці підкреслюють, що Україні є світською державою і має бути нейтральною, безсторонньою щодо будь-яких різновидів віри.

На їхню думку, особливе ставлення держави до будь-якої релігії буде порушенням Конституції.

Депутати стверджують, що сама УПЦ не зверталась до Вселенського патріарха та не уповноважувала на це ані президента, ані парламент.

19 квітня Верховна Рада проголосувала за постанову щодо звернення президента до Вселенського патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної церкви в Україні.

Синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати томос про автокефалію православній церкві в Україні 11 жовтня цього року.

Після цього до Верховного суду надійшло три позовні заяви від різних представників УПЦ МП про скасування постанови парламенту щодо підтримки звернення президента України до вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу Православній церкві в Україні.

Крім того, через заяву Порошенка щодо томосу до суду поскаржилась ГО "Неурядова організація верховенство права".

Як з'ясувала УП, ця організація може бути пов'язана із представниками колишньої влади та оточенням екс-президента Віктора Януковича.

Читайте більше: "Хто і навіщо подав в суд на Порошенка через томос"

Томос для України. Що буде з церквою після отримання автокефалії

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування