Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Парубій запросив патріарха Варфоломія у Раду

Понеділок, 17 грудня 2018, 11:01

Голова Верховної Ради Андрій Парубій запрошує вселенського патріарха Варфоломія виступати в українському парламенті.

Про це він заявив, відкриваючи засідання Верховної Ради 17 грудня.  

Парубій назвав 16 грудня історичним днем, подякував усім учасникам Собору православних церков України й привітав новообраного митрополита Православної церкви України Епіфанія.

Спікер подякував і вселенському патріарху Варфоломію "за опіку над українським народом" і за його мужність попри тиск Москви, а також його екзархам, адже їхні роль була під час Собору "визначальною та стабілізуючою" .

6 січня відбудеться передача томосу – і Парбуій візьме участь у цій церемонії на запрошення вселенського патріарха.

"Я хочу підтвердити, що запрошую всесвятійшого патріарха Варфоломія прибути до України і виступити у Верховній Раді України. Я переконаний, що ми маємо гідно пошанувати цю видатну людину, мужню особистість, яка назавжди вписана в історію України", – заявив голова парламенту.

"Питання автокефалії Православної церкви в Україні – це питання, яке вийшло далеко за межі релігії. Це питання також і національної безпеки. Ми назавжди розірвали московські духовні пута. Ми визволили віру: Росія (як) країна-агресор уже не має монопольного права втручатися у духовне життя православних українців", – сказав Парубій.

19 листопада Андрій Парубій у Стамбулі 2 години розмовляв зі вселенським патріархом Варфоломієм – і вже тоді запросив його в Україну.

15 грудня у Софії Київській відбувся Об’єднавчий собор українського православ’я, на якому головою нової помісної Православної церкви України став митрополит Епіфаній (Думенко), який із 28 червня 2013 року був митрополитом переяславським і білоцерківським УПЦ КП.

У Соборі повноцінно брали участь Українська православна церква Київського патріархату й Українська автокефальна православна церква, а Українська православна церква Московського патріархату участі не брала, хоча двоє її архієреїв таки прийшли на Собор.

Митрополит Епіфаній переміг у другому турі таємного голосування на посаду предстоятеля Православної церкви України після того, як свою кандидатуру зняв митрополит луцький і волинський Михаїл.

У Соборі брав участь президент Петро Порошенко якого  навіть посадили поруч із ключовими церковниками.

Вселенський патріарх Варфоломій запросив новообраного предстоятеля Православної церкви України Епіфанія на вручення томосу до Стамбула на 6 січня.

Новообраний митрополит київський Епіфаній після Собору заявив, що тепер митрополит Онуфрій буде лише митрополитом Російської православної церкви в Україні, (хоча сама церква продовжує називати себе Українською православною церквою).

Читайте також: Митрополит Київський Епіфаній. Як в Україні з'явилася автокефальна Церква

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування