Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В УПЦ МП відреагували на закон про перейменування

Четвер, 20 грудня 2018, 16:13
В УПЦ МП відреагували на закон про перейменування

В Українській православній церкві Московського патріархату заявили, що законопроект №5309 щодо перейменування церкви порушує право на свободу віросповідання та дискримінує за релігійною ознакою мільйони віруючих громадян України і закликали президента Петра Порошенка ветувати його.

Відповідну заяву опублікував юридичний відділ УПЦ МП.

У заяві зазначається, що Україна є світською державою, що унеможливлює встановлення на законодавчому рівні якихось переваг або обмежень для тих чи інших релігійних об’єднань.

"А примушування Української Православної Церкви до зміни свого найменування є нічим іншим, як втручанням у її діяльність, що може призвести до непередбачуваних наслідків у суспільстві", - йдеться у повідомленні.

В УПЦ МП наголосили, що змусити її до перейменування українська влада нібито хоче на угоду Православній церкві України, яка "хоче забрати собі цю назву".

"Вважаємо цей закон антиконституційним і маємо намір захищати свої права усіма законними способами. Звертаємось до Президента України застосувати до цього закону право вето", - додали у церкві.

Як повідомлялося, 20 грудня Верховна Рада проголосувала за проект закону№5309 згідно з яким Українська православна церква Московського патріархатумає змінити назву і вказати свою приналежність до Росії.

У цей день під парламентом зібрались на мітинг-молебень понад тисяча представників Української православної церкви Московського патріархату, які протестували проти перейменування.

У листопаді предстоятель УПЦ КП Філарет заявив, Київський патріархат звернеться до Верховної Ради з проханням ухвалити закон про зміну назви Української православної церкви (Московського патріархату) на "Російську православну церкву" в Україні.

Раніше новообраний предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній заявив, що після Об'єднавчого собору митрополит Онуфрій буде тільки митрополитом Російської православної церкви в Україні.

15 грудня Об'єднавчий собор обрав митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія (Думенка) на пост предстоятеля єдиної Православної церкви України.

Президент Петро Порошенко представив його як митрополита Київського і всієї України.

Також після обрання нового глави УПЦ глава УПЦ МП Онуфрій офіційно втратив титул митрополита Київського.

Після обрання Епіфаній закликав архієреїв та вірян приєднатися до новоствореної церкви.

Читайте також:

Митрополит Київський Епіфаній. Як в Україні з'явилася автокефальна Церква

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування