Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ГПУ проводить обшуки у захисника Вишинського та інших адвокатів

Четвер, 17 січня 2019, 09:16

Адвокат керівника "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського Андрій Доманський заявляє, що Генпрокуратура проводить обшуки у його офісі та помешканні.

Про це він написав у Facebook.

"Поки я в Херсоні ознайомлююся з матеріалами справи і чекаю судового процесу щодо продовження терміну тримання під вартою Кирила Вишинського, Генеральна прокуратура вирішила провести обшук у мене вдома і в офісі, а також у мого помічника", - написав Доманський.

Він подякував комітету захисту прав адвокатської діяльності Ради Адвокатів Київської області, які захищають його права під час обшуків.

У ГПУ в коментарі "Українській правді" заявили, що поки інформацією про це не володіють.

"Наразі не маю такої інформації", - сказав речник ГПУ Андрій Лисенко.

Як повідомив представник комітету захисту прав адвокатської діяльності Ради Адвокатів Київської області Віталій Наум, обшуки почалися о 6 ранку, і проходять за кількома адресами, частина з них уже завершилася, інші тривають.

У якій справі проходять слідчі дії, пов’язані вони з адвокатом, чи людьми, яких він захищає, Наум відповісти не зміг, пославшись на таємницю слідства.

"Обшуки проходять не лише у Доманського, вони проходять у низки адвокатів у Києві та Київській області. Проводить ГПУ з СБУ", - сказав він.

За словами Наума, якихось порушень під час обшуків у Доманського вони не зафіксували, жодних речей під час слідчих дій не вилучали.

"Порушення прав адвокатів, адвокатської таємниці немає. Нічого під час обшуків не вилучали", - підсумував він.

Сам Доманський назвав обшуки тиском на нього як адвоката і пов'язує їх з тими справами, у яких він задіяний. 

"У якій справі проходить обшук, мені наразі важко сказати. Я ж у Херсоні, а обшук у Києві. Також обшук проходить у мого помічника. Вважаю, що це тиск на мене як на правозахисника. Я пов'язую це з тими справами, у яких я задіяний як адвокат", - сказав він.  

За словами Доманського, це також може бути пов'язане з тим, що сьогодні суд розглядатиме продовження терміну тримання під вартою Кирила Вишинського.

"А оскільки я щоразу подаю клопотання про взяття на поруки мого підзахисного, то це є дискредитація мене, як поручителя, щоб казати, що мені не можна віддавати, бо в мене йдуть обшуки", - сказав Доманський.

"Тим більше мені неодноразово казали певні особи після того, як я виступав публічно у Брюсселі і Вашингтоні у грудні про стан захисту прав свободи слова та журналістів в Україні, що мені буде "отвєточка". Ну от з цим пов'язую", - підсумував Доманський.  

Згодом речник генпрокурора Лариса Сарган уточнила УП, що обшуки проходять у справі 2013 року. 

"Провадження за фактами відчуження шляхом приватизації майна комунальної власності за заниженою ціною. Обшуки тривають за трьома адресами. По завершенні буде інформація. Обшуки санкціоновані судом", - повідомила вона.  

Нагадаємо:

Ірина Балачук, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: