Україна підтримує народ Венесуели у прагненні до демократії – МЗС

Четвер, 24 січня 2019, 14:59

Українська влада підтримує венесуельський народ у його прагненні до відновлення демократії та конституційного ладу, а отже і діяльність Національної асамблеї.

Про це повідомила "Українські правді" речниця Міністерства закордонних справ Катерина Зеленко.  

"В Україні уважно спостерігають за загостренням політичної кризи у Венесуелі, яка уже призвела до численних жертв", – зазначила вона. .

"Підтримуємо венесуельський народ у його прагненні до відновлення демократії та конституційного ладу у країні і у цьому зв’язку – діяльність Національної асамблеї", – заявила речниця МЗС.

Українські дипломати переконані: "Залякування і перешкоджання діяльності парламенту, а також насильство проти учасників мирних демонстрацій, мають бути припинені".

"Україна разом з іншими демократичними країнами підтримуватиме кроки, спрямовані на відновлення демократії, верховенства права та конституційного ладу у Венесуелі, ключову роль у цьому процесі має відігравати легітимно обрана Національна асамблея", – запевнили в МЗС.

Нагадаємо:

  • Ніколас Мадуро очолював Венесуелу з весни 2013 року.
  • У травні 2018 року його переобрали на посаду президента, хоча опозиція заявляла про масові порушення на виборах і не визнала їхній результат.
  • У серпні на Мадуро нібито скоїли замах з використанням безпілотника.
  • 10 січня 2019 року Ніколас Мадуро вдруге склав присягу президента Венесуели.
  • 11 січня голова парламенту Хуан Гуайдо заявив, що венесуельська конституція дозволяє йому виконувати повноваження глави держави.
  • 21 січня у Венесуелі група військових здійснила спробу усунути Мадуро від влади президента Ніколаса Мадуро – затримали 27 військових. У протестах проти президента-соціаліста загинули щонайменше 4 людини.
  • 23 січня спікер Національної асамблеї Венесуели Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим виконувачем обов'язків президента країни перед тисячами демонстрантів.
  • Президент США Дональд Трамп підтримав його.
  • ПІсля цього Мадуро заявив, що країна розриває дипломатичні відносини із США. Гуайдо ж заявив, що країна зберігає дипломатичні відносини з усіма державами.
  • Євросоюз, Канада та низка інших країн висловили підтримку парламенту Венесуели на чолі з лідером опозиції Хуаном Гуайдо.
  • МЗС Росії звинуватило Вашингтон у спробі "провернути в Венесуелі апробовані сценарії зміни неугодних урядів" і не виключило збройне втручання ззовні.

    "Екстремістськи налаштовані противники законного уряду Венесуели, зазнавши невдачі в спробах змістити Мадуро, в тому числі шляхом його фізичного усунення, обрали максимально конфронтаційний сценарій протистояння", – заявило МЗС РФ.

    Там закликали венесуельську опозицію "не ставати пішаками в чужій шаховій грі" і вести діалог із Мадуро.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування