Заступник Кличка розповів про долю "Гостиного двору" й кенаси

Четвер, 14 лютого 2019, 09:13

Заступник голови Київської міської держадміністрації Валентин Мондриївський запевняє, що "Гостиний двір" на Подолі та Караїмську кенасу біля "Золотих воріт" не перебудують при реставрації.

Про плани столиці щодо цих історичних будівель він розповів в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Гостиний двір" – так само, як і "Будинок актора" чи Караїмська кенаса: там ніяких добудов, перебудов, торгових центрів не буде  Всі пам'ятки залишаться пам'ятка. Питання реставрації і їх функціонального подальшого використання", – запевнив Мондриївський

Він нагадав: "Гостиний двір" має довгу історію з переходом з однієї форми власності в іншу, повернення в комунальну власність, повернення статусу пам’ятки – і нарешті вже дійшли до того етапу, коли рішенням суду зареєстрували право власності за державою  І Київська міська рада кілька місяців тому прийняла рішення про надання згоди прийняти "Гостиний двір" у комунальну власність".

"Зараз ми чекаємо рішення Кабінету міністрів, щоб передати з державної власності в комунальну власність приміщення "Гостиного двору", – повідомив чиновник

"Паралельно ми створили кілька робочих груп з залученням громадськості, експертів, фахівців, усіх зацікавлених, щоб обговорити майбутній функціонал, призначення "Гостиного двору", – додав він.

 
Новорічний "Гостиний двір"
УП

Раніше йшлося, що туди може перейти "Музей історії Києва" або існувати мистецький простір. Мондриївський каже, що й зараз розглядаються подібні варіанти.   

"Гостиний двір" – це частина публічного простору, який ми розвиваємо на Подолі… Планується реконструкція Контрактової, вже півтора роки діє пішохідна зона (на частині вулиці Сагайдачного – ред.). Стали популярними Контрактова й Поштова площі, Андріївський уз.із Зараз іде реконструкція Володимирської гірки", – сказав він.

"Окрасою, родзинкою цього має стати публічний простір із "Гостиним двором" у центрі" – додав заступник голови КМДА. 

Читайте також: А як же там Гостиний двір, спитаєте ви?

З приводу будівлі на Ярославовім валу 7 Мондриївський наголосив, що "Будинок актора" – це колектив, а приміщення, яке той орендує, – це будівля караїмської кенаси.

"Це історична пам’ятка… Вона дійсно потребує реставрації. Якщо ми не зробимо жодних кроків для реставрації, це загрожує руйнацією", – нагадав він.  

Мондриївський зазначив, що "Будинок актора" повинен знайти собі інше місце на період реставрації: "Місто готове розглядати можливості інших приміщень комунальної власності, де "Будинок актора" може розміщуватися, – але без їхньої ініціативи це неможливо".

Караїмська кенаса
Караїмська кенаса

Після реставрації усі мають право брати участь в орендуванні приміщення кенаси, сказав він.

Мондриївський не зміг сказати, скільки часу забере реставрація. Поки що кошти закладені лише на її проектування  

Він також наголосив, що законопроект про посилення відповідальності для власників пам’яток архітектури готовий до другого читання.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування