У Bellingcat назвали ім’я третього підозрюваного в отруєнні Скрипалів

Четвер, 14 лютого 2019, 17:28
У Bellingcat назвали ім’я третього підозрюваного в отруєнні Скрипалів
Колаж "Фонтанки"

Розслідувачі Bellingcat назвали справжнє ім’я третього підозрюваного в отруєнні Скрипалів, ймовірного співробітника ГРУ "Сергія Федотова" і за словами журналістів, його звати Денис Сєргєєв.

Про це йдеться у розслідуванні Bellingcat.

"Ця особа - Денис В'ячеславович Сергєєв, високопоставлений офіцер ГРУ та випускник Військової дипломатичної академії Росії", - заявляють у Bellingcat.

 

За їхньою інформацією, він народився 17 вересня 1973 року в Ушаралі, невеликому мілітаризованому містечку, у тогочасному радянському Казахстані біля радянсько-китайського кордону. Він служив в армії у південному російському місті Новоросійськ у Краснодарському краї.

У період між 2000 і 2002 роками він був переведений до Москви і вступив до елітної Військової дипломатичної академії, відомої в Росії як "консерваторія ГРУ". З цієї академії щороку випускаються 100 елітних розвідників.

Денис Сергєєв одружений, має дорослу дочку.

У період з 2004 по 2012 роки він був акціонером та або керував вісьмома російськими компаніями. Вони були ліквідовані між 2007 і 2012 роками.  Ці компанії були фіктивними корпораціями з назвами, що імітують назви інших великих компаній, зареєстрованих в Росії, зазначають журналісти.

"У більшості компаній Сергєєв був єдиним акціонером, а у двох він був спільним акціонером з іншими людьми, декого з яких ми також визначили, як офіцерів ГРУ", - пишуть у Bellingcat.

Журналісти встановили, що у 2009 році Денис Сєргєєв отримав персональний кредит від російського банку на суму трохи більше мільйона доларів. Цей персональний кредит надали йому попри те, що у нього не було зареєстрованої нерухомості і автомобіля.

"У 2010 році Денис Сєргєєв отримав своє альтер-его "Сергій В'ячеславович Федотов". Новий дійсний паспорт був виданий під таким ім'ям, тим самим паспортним пунктом "770001" у Москві, що видав паспорти Мішкіну, Чепізі, іншим оперативникам ГРУ, а також "VIP" громадянам", - зазначають журналісти.

Дата народження "Федотова" відповідає дню народження Дениса Сергєєва. Місце його народження було перенесено з Казахстану в село Апушка в Рязанській області Росії.

Як і у випадку з іншими таємними паспортами, виданими Мішкіну і Чепізі, "причина" для видачі нового паспорта була зазначена як "непридатність для використання" попереднього паспорта. Як і в інших випадках, попередній зазначений паспорт ніколи не існував.

У Bellingcat припускають, що він є третім підозрюваним в отруєнні Юлії та Сергія Скрипалів.

"Подорожуючи як "Федотов", Денис Сєргєєв прибув до Лондона рано вранці 2 березня 2018 року, виїхавши з Москви о 7:00 рейсом "Аерофлоту" SU 2580. Інші два підозрювані, Мішкін і Чепіга, прибули наступним рейсом  того ж дня", - розповідають журналісти.

Вони зазначають, що роль Федотова в отруєнні наразі незрозуміла і припускають, що ймовірно вона могла полягати у "підготовці та виконанні операції з отруєння".

Журналісти додають, що їм не вдалося встановити, чи їздив Сєргєєв у Солсбері протягом всього періоду його перебування у Великій Британії. Він забронював зворотний рейс на літаку Аерофлоту SU 2579 з лондонського Хітроу до Москви 4 березня, в день, коли Сергій і Юлія Скрипалі впали без свідомості. Однак він так і не полетів цим рейсом і замість нього на неідентифікованому транспорті поїхав у Рим і в той же день вилетів звідти до Москви.

Читайте більше про екс-грушника "Історія подвійного шпигуна Скрипаля: вино, вербовка і помста Кремля"

та про підозрюваних росіян "Боширов"-Чепіга і "Петров"-Мішкін. Що відомо про пригоди "солсберійських туристів"

Нагадуємо:

  • Британське видання The Insider і група Bellingcat оприлюднили інформацію про те, що болгарський бізнесмен Гебрев був отруєний "Новічком" навесні 2015 року.
  • Імовірно, до цього причетний громадянин Росії Сергій Федотов, який перебував у Болгарії наприкінці квітня 2015 року, коли Гебрев був госпіталізований з симптомами отруєння "Новічком". Після госпіталізації Гебрева Федотов спішно покинув територію Болгарії, повернувшись до Москви.
  • Еміліян Гебрев – відомий в Болгарії бізнесмен, власник компанії "Дунарит" та одного із збройових заводів.
  • Сам Гебрев вважає, що був отруєний через інтерес Росії до його збройового заводу.
  • У березні 2018 року у Великій Британії нервово-паралітичною речовиною класу "Новічок" був отруєний колишній російський розвідник Сергій Скрипаль і його дочка. Медикам окружної лікарні Солсбері вдалося їх врятувати.
  • 5 вересня британські прокурори назвали імена двох росіян, яких вважають виконавцями отруєння в Солсбері. Це – Олександр Петров та Руслан Боширов. Прокурори зазначили, що їхні справжні імена можуть бути іншими.
  • Журналісти дізналися, що одного з підозрюваних в отруєнні Скрипалів, який називав себе "Русланом Бошировим", насправді звати Анатолій Чепіга. Він – полковник ГРУ і нагороджений званням "Героя РФ".
  • Колишній журналіст "Центру управління розслідуваннями" Сергій Канєв, який брав участь у розслідуванні, заявив, що Чепіга-Боширов брав участь в евакуації Януковича в Росію.
  • Другим підозрюваним, на думку журналістів, Олександром Петровим є військовий лікар і полковник ГРУ РФ Олександр Євгенович Мішкін.Журналісти виявили, що він неодноразово їздив в Україну, зокрема під час Майдану 2013 року, і до невизнаної Придністровської республіки.
  • Президент РФ нібито вручив Мішкіну нагороду у другій половині 2014 року. Люди, знайомі з його сім'єю, вважають, що Мішкіна нагородили за діяльність "або у Криму, або щодо Януковича".
  • Також у Bellingcat заявили, що співробітники ГРУ РФ Олександр Мішкін і Анатолій Чепіга брали участь у захопленні держустанов на Донбасі.

Марія Думанська, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
Усі новини...