Вакарчук каже, що ситуація змінилася з його невдалого походу в Раду

Вівторок, 19 лютого 2019, 08:30

Співак і музикант Святослав Вакарчук вважає, що у Верховній Раді VI скликання було мало його однодумців, а тепер таких людей може бути більше.

В інтерв’ю "Українській правді" він розповів, що в 2007 році до нього звернулася команда, яка формувала список блоку "Наша Україна – Народна самооборона", – і він повірив, що може "щось змінити в країні, використавши це як інструментарій".

"Після Помаранчевої революції в мене було відчуття, що, можливо, це буде правильним шляхом, і я зможу так швидше й ефективніше допомогти своїй країні", – зазначив співак.

"Я недооцінив рівень, якість політичної культури в Україні на той момент. Я був про неї кращої думки. Саме політична культура України того часу зсередини виявилася жахливою", – зізнався він.

Вакарчук додав: "Якщо ви запитаєте мене, чи стала вона кращою з тих часів? Так, стала. Чи стала вона суттєво кращою? Ні, але я бачу зміни"

Святослав Вакарчук
Святослав Вакарчук
Фото Ельдара Сарахмана

"Коли я був у парламенті, я відчував, що людей з моїми принципами, цінностями і моїм баченням того, як треба діяти, були одиниці. Сьогодні я думаю, що таких людей десятки", – сказав він.

"Складно пояснити одним реченням, що саме було не так. Як приймалися рішення; як депутати вели подвійне життя; як ті, кого вважали героями помаранчевого Майдану, раптом починали діяти зовсім за іншими принципами, ніж ті, які вони захищали", – пояснив Вакарчук.

"Але найголовніше – абсолютна відсутність у більшості політиків візії і бачення на багато років уперед, чого ж ми хочемо досягти. Більшість політиків думали у кращому разі про наступні вибори, а в гіршому – про проведення якогось закону. Тобто тактика домінувала над стратегією", – додав він.

Музикант зізнався, що тоді вирішив, що далі бути в Верховній Раді для нього "буде неефективно".

"Але той похід в парламент дав мені неоціненний досвід, дав можливість побачити зсередини, як працює система, як працює документообіг, як працює ухвалення рішень. Яка різниця між процедурним, юридичним, легальним і фактичним ухваленням рішень... Якби я не був у парламенті тоді, можливо, деякі свої рішення сьогодні я би приймав по-іншому", – сказав Вакарчук.

Він також не погодився, що не пішов у президенти тепер через страх конкуренції чи програшу, і підтвердив, що зараз гуртує довкола себе людей задля змін.  

"Моя мета – це зміни в країні, справжні зміни… Я говорю про ті зміни, які можна порухати руками, поміряти цифрами, відчути на вулиці", – наголосив Вакарчук.

Читайте також Святослав Вакарчук: Як привести до влади політиків нової якості

Нагадаємо:

  • Вакарчук був народним депутатом з 23 листопада 2007 року (на вибори 30 вересня 2007 року йшов за списком НУНС), але 16 грудня 2008 року склав депутатські повноваження.
  • Соціологічні опитування показували доволі високу підтримку електоратом Вакарчука як кандидата у президенти, йому довіряла третина українців, але його рейтинг впав під кінець 2018 року.
  • 23 січня Вакарчук заявив, що він "в ділі" у питанні виборів – але, за даними "Української правди", йшлося не про президентські перегони, а про участь у парламентських виборах.
  • 28 січня лідер "Океану Ельзи" зізнався, що у 2019 році не братиме участі у президентських виборах, але буде працювати над змінами у країні.

Олена Рощенко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування