Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Канада вимагає від Росії звільнити українських політв'язнів

Неділя, 17 березня 2019, 00:34

У Міністерстві закордонних справ Канади наголошують, що РФ повинна негайно звільнити усіх українських політв'язнів.

Про це заявила глава МЗС Канади Христя Фріланд, передає "Укрінформ".

"Ми продовжуємо закликати до звільнення утримуваних РФ політичних бранців, у тому числі Олега Сенцова - письменника і кінорежисера, який відбуває політично мотивоване 20-річне покарання у колонії суворого режиму за критику російської окупації", - підкреслила Фріланд. 

За її словами, Канада "глибоко стурбована переслідуванням кримських татар та інших меншин" у Криму.

"Ми засуджуємо заборону Меджлісу - самоврядного органу кримських татар - та закликаємо РФ змінити своє незаконне й аморальне рішення.

Протягом 5 років світ спостерігає за утисками прав людини в Криму, які чинить російська влада, у тому числі невиправданими арештами, тортурами, затриманнями, зникненнями й обмеженням свободи слова та свободи мирних зборів", - зауважила Фріланд.

Нагадаємо:

  • У січні Олег Сенцов у листі до першого заступника голови Верховної Ради Ірини Геращенко повідомив, що дописав новий роман у російській в’язниці.
  • 12 грудня 2018 року Сенцов заявив, що після Нового року передасть з російської в'язниці нову збірку дитячих оповідань.
  • У грудні українському політв'язню режисеру Олегу Сенцову в Страсбурзі вручили премію імені Сахарова, нагороду замість нього отримала його сестра Наталія Каплан.
  • У травні 2018 року Сенцов оголосив голодування з вимогою звільнити всіх політичних в'язнів Кремля. Він відмовлявся від прийому їжі 145 днів і заявив про припинення голодування з 6 жовтня через загрозу примусового годування.
  • 21 грудня 2018 року стало відомо, що Сенцова перевели з медичної частини колонії в місті Лабитнангі в Ямало-Ненецькому автономному окрузі "до загону для подальшого відбування покарання".
  • Окупанти затримали українського режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка в Криму 10 травня 2014 року за звинуваченням у підготовці терактів. Українці категорично відкинули усі звинувачення.
  • Кольченка засудили до 10 років позбавлення волі, Сенцова – до 20.
  • Усього в Росії та анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування