У НАБУ сказали, кого стосуються 87 сторінок справи про "розкрадання в оборонці"

Неділя, 17 березня 2019, 13:04
У НАБУ сказали, кого стосуються 87 сторінок справи про розкрадання в оборонці

Основна частина листувань у 87 сторінках, які ГПУ навесні 2017 року передало до НАБУ, стосується розслідувань протиправної діяльності компаній, підконтрольних двом народним депутатам. 

Про це 17 березня заявили у прес-службі  Національного антикорупційного бюро. 

"Йдеться про факти заволодіння 300 млн куб. м газу (кримінальне провадження від 12.12.2016 р.) та одного з епізодів заволодіння коштами "Укрзалізниці" (провадження від 31.03.2016 р.)", - зазначили у НАБУ. 

У першому випадку до кримінальної відповідальності притягуються службові особи та неформальні куратори ТОВ "Енергія-Новий Розділ" і ТОВ "Енергія-Новояворівськ", бенефіціарами яких є два народні депутати (один з них — голова комітету Верховної Ради з питань транспорту), зазначили у відомстві.

"Досудове розслідування у цій справі завершено, матеріали відкриті стороні захисту для ознайомлення, після чого її скерують до суду. Встановлена сума збитків - 1,4 млрд грн", - зауважили в НАБУ.

Також у бюро повідомили, що відповідно до провадження накладено арешт на дві ТЕЦ, які фактично належать народним депутатам "та використовувались для вчинення злочину їхніми підлеглими", їх передано в управління АРМА.

"У другому кримінальному провадженні  за фактами заволодіння коштами "Укрзалізниці" справу стосовно двох осіб скеровано до суду", - повідомили в НАБУ. 

У двох вказаних кримінальних провадженнях детективи НАБУ притягнули до відповідальності 15 осіб, загальна сума збитків через корупцію становить 1,5 млрд грн.

 

Читайте також: 

Молодший партнер президента: що відомо про бізнес Олега Гладковського 

Розслідувач Леся Іванова про кейс Гладковського: У нас не було мети робити щось "під вибори"

Нагадаємо, 

  • 25 лютого видання "Bihus.info" оприлюднило розслідування про те, як люди з оточення Петра Порошенка курують розкрадання в оборонній сфері. У розслідуванні фігурував син заступника секретаря РНБО Ігор Гладковський.
  • В "Укроборонпромі" заявили, що вважають некоректним оцінювати розслідування про корупційні схеми за участі оточення президента України і звинуватили журналістів у маніпуляції. Разом з тим концерн відсторонив директорів двох своїх підприємств у зв’язку з розслідуванням про розкрадання. 
  • У свою чергу в НАБУ заявили, що вже займалися деякими фактами корупції в оборонній сфері, які викладено у розслідуванні ЗМІ. 
  • 27 лютого генпрокурор Юрій Луценко підтвердив, що частину деталей для військової техніки Україна отримує контрабандою з РФ. 
  • Олег Гладковський заявив, що справа, в якій фігурує його син Ігор, "штучно скомпільована з брехливих провокаційних фактів" і її намагаються використовувати у виборчій кампанії".
  • 4 березня Порошенко звільнив Гладковського з РНБО.
  • Згодом у "Bihus.info" заявили, що усі слідчі органи, включно з НАБУ, "зливали" справи по Гладковському за хабарі. У НАБУ заявили, що звинувачення у пособництві корупційним схемам безпідставні.
  • На засіданні ТСК Верховної Ради за фактами корупції в оборонній сфері, які було оприлюднено журналістами Bihus.info, генпрокурор Юрій Луценко заявив, що у 2017 році прокуратура направила до НАБУ 87 сторінок листування з телефону власника компанії "Оптимумспецдеталь" Андрія Рогози. За словами Луценка, у тому листуванні вказувалися прізвища усіх фігурантів розслідування.
  • У свою чергу керівник НАБУ Артем Ситник заявив, що відомство такого листування не отримувало, а керівник САП Назар Холодницький припустив, що Ситник знав про участь його підлеглих у незаконних схемах. 

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування