Клімкін просить світ боротися за Гриба: Милосердя не відоме агресору

П'ятниця, 22 березня 2019, 10:29

Міністерство закордонних справ України вимагає скасувати неправомірне рішення Північно-Кавказького окружного військового суду Російської Федерації про засудження українця Павла Гриба до 6 років неволі

Звинувачення у схилянні до терористичних дій МЗС називає сфабрикованим.

"Російська сторона грубо порушила норми та принципи міжнародного права – від брутального викрадення 24 серпня 2017 року Гриба у Гомелі (Білорусь), ненадання тривалий час інформації про місце його перебування, незаконного тримання під вартою у Краснодара та Ростові-на-Дону, обмежень у наданні невідкладної медичної допомоги – і до неправомірного вироку", – заявляє МЗС.

Відомство наголошує, що свідчення Гриба щодо сфальсифікованих обвинувачень, погроз, фізичного впливу та психологічного насильства з боку російських силовиків суд відхилив.

"Цим судовим рішенням російська сторона грубо порушує права людини – зокрема право на справедливий суд та право на життя", – заявляє МЗС України.

"Внаслідок набутих важких захворювань та важкого стану Павло Гриб може не витримати етапування та перебування в негуманних умовах російської пенітенціарної системи", – наголошує відомство.

"Павло Гриб потребує постійного висококваліфікованого нагляду лікарів, регулярного проведення комплексного медичного обстеження та перебування в спеціалізованому медичному закладі", – додає МЗС.

Зовнішньополітичне відомство вимагає від Росії негайно скасувати незаконний вирок, надати Павлу Грибу постійний медичний супровід і забезпечити його звільнення й повернення в Україну. Від світу МЗС вимагає посилити тиск на РФ.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін написав у Twitter. "Милосердя, людяність, гідність – ці поняття не відомі країні-окупанту, країні-агресору. Російське псевдосудочинство засудило важкохворого Павла Гриба до 6 років колонії". 

"Закликаю цивілізований світ тиснути на РФ для його якнайшвидшого звільнення", – заявив Клімкін.

Нагадаємо:

  • 22 березня українця Павла Гриба суд у Ростові-на-Дону (РФ) засудив до 6 років колонії за звинуваченням у схилянні до теракту росіянки Тетяни Єршової.
  • 20-рычний Павло після винесення вироку оголосив голодування.
  • Павла Гриба росіяни викрали 24 серпня 2017 року на території Білорусі. Юному українцю, хворому на портальною гіпертензією, інкримінують "схиляння до теракту". За версією звинувачення, Павло Гриб під тиском Стефана Капіноса схиляв російську школярку Тетяну Єршову з Сочі виготовити та підірвати вибухівку.
  • Гриб не визнає звинувачень і називає справу сфабрикованою.
  • Європейский суд з прав людини у грудні 2018 року зобов'язав Росію надати медичні документи про стан здоров'я українця Павла Гриба.
  • 30 січня 2019 року його батько заявив про критичний стан Павла.
  • Наприкінці січня український омбудсмен Людмила Денісова заявила, що Гриб потребує негайної операції на серці, бо його стан здоров‘я надкритичний.
  • На початку лютого їй стало відомо, що українському консулу дозволять зустріч із  Павлом Грибом лише після оголошення вироку попри його стан.

УП, доповнено
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування