Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КПВВ "Золоте" відкрили в односторонньому порядку – штаб ООС

Неділя, 24 березня 2019, 14:13
КПВВ Золоте відкрили в односторонньому порядку – штаб ООС

У неділю Командувач об'єднаних сил Сергій Наєв, представники Луганської обласної державної адміністрації та місцевої цивільно-військової адміністрації в односторонньому порядку відкрили контрольно-пропускний пункт в’їзду-виїзду "Золоте".

Як повідомляє прес-центр Операції об’єднаних сил, на КПВВ розгорнуто шість пунктів паспортного контролю, створено дванадцять робочих місць.

"На випадок ворожого обстрілу тут збудовані потужні бетонні укриття для відвідувачів та працівників КПВВ. Є пункт обігріву, місця для відпочинку. Можливості КПВВ – пропуск півтори тисячі автомобілів за одну робочу зміну", - йдеться в повідомленні.

Однак Наєв зазначив, що окупаційна влада не дала гарантій безпеки громадянам України, які хочуть скористатися КПВВ "Золоте".

"Українська влада звернулась до тристоронньої контактної групи та міжнародної моніторингової місії ОБСЄ з вимогою щодо забезпечення діяльності КПВВ "Золоте". Проте окупаційна влада вкотре красномовно довела ворожість своїх намірів, повне нехтування принципів моралі та гуманітарного права, не давши громадянам України, які бажають скористатись КПВВ "Золоте", гарантій безпеки", - сказав він.

Прес-центр ООС нагадує, що КПВВ "Золоте", починаючи з 2016 року, працює в односторонньому порядку.

"І лише злочинні наміри окупаційної влади, які націлені на знищення добробуту громадян, не дозволяють здійснювати повноцінне сполучення та перехід через лінію розмежування", - йдеться в повідомленні.

Разом з тим, перший віце-спікер і представник України у гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко на своїй сторінці в Facebook повідомила, що окупанти не облаштували пункту пропуску на непідконтрольній території.

"Сьогодні ми через відеоспостереження могли побачити територію за КПВВ "Золоте". Там - запустіння, відсутність дороги, жодного натяку на пункт перетину, жодного руху для розмінування території, встановлення пунктів перевірки документів, санвузлів", - написала вона.

Разом з тим, Державна прикордонна служба повідомила, що станом на 14.30 прикордонниками пропущено до "сірої зони" та у зворотному порядку 56 громадян і 142 транспортних засоби.

При цьому "осіб, які прибули з тимчасово окупованої території Луганщини, чи тих, які мали намір туди прослідувати, прикордонники не зафіксували".

"Прикордонники Лисичанського загону зі складу Об’єднаних сил, які несуть службу у контрольному пункті в’їзду-виїзду "Золоте", починаючи із 2016 року щоденно здійснюють контроль громадян, що проживають у так званій "сірій зоні", та з 31 березня 2016 року готові до реєстрації і пропуску осіб і транспортних засобів на тимчасово окуповану частину Луганської області", - зазначили у Прикордонній службі.

Нагадаємо:

  • 24 березня Держприкордонслужба повідомила, що Україна відновила пропуск осіб та транспортних засобів через КПВВ "Золоте" в Луганській області, але поки через нього ніхто не прослідував.
  • 23 березня Українська сторона СЦКК заявила, що російська окупаційна адміністрація навмисно блокує питання відкриття КПВВ "Золоте", не надаючи гарантій безпеки. 
  • Раніше представник України в ТКГ у Мінську Євген Марчук заявив, що контрольний пункт в'їзду-виїзду "Золоте" у Луганській області має розпочати роботу 24 березня. 
  • Українська сторона спланувала заходи, спрямовані на відкриття та введення в експлуатацію КПВВ, підготувала відповідні документи та пройшла необхідні процедури щодо будівництва, обладнання та підготовки до відкриття об’єкту. 
  • 22 березня ЗСУ надали гарантії щодо дотримання режиму припинення вогню під час проведення відкриття та подальшого функціонування КПВВ в районі н.п. Золоте.
  • Домовленості сторін про відкриття КПВВ передбачалися у Мінських угодах від 21 вересня 2016 року. Відповідно до угод, українські сили та бойовики після тижня "тиші" мали відвести озброєння від лінії розмежування на трьох ділянках - у районах н.п. Станиця Луганська, Золоте і Петровське.
  • Відкрити пункт пропуску у Золотому мали після розведення військ, але цього не сталося.
  • Пункт "Золоте" з українського боку почав роботу 31 березня 2016 року, бойовики так і не відкрили свій бік для перетину лінії розмежування.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування