Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Верховному суді заявили, що не примушували ЦВК реєструвати Клюєва і Шарія

Середа, 3 липня 2019, 13:27
У Верховному суді заявили, що не примушували ЦВК реєструвати Клюєва і Шарія

Верховний суд не зобов'язував Центральну виборчу комісію реєструвати екс-главу адміністрації Януковича Андрія Клюєва і блогера Анатолія Шарія кандидатами в нардепи, а лише доручив продовжити розгляд їхніх документів.

Про це на брифінгу у середу заявив глава Касаційного адміністративного суду при ВС Михайло Смокович, передає "Інтерфакс-Україна".

"ЦВК повинна була продовжити розгляд заяви про реєстрацію, а який повинен бути результат - я не коментую", - сказав Смокович, додавши, що у ЦВК є ще "інститут скасування реєстрації", якщо отримані докази порушення законодавства щодо необхідних умов для реєстрації.

При цьому глава суду зазначив, що доказів відсутності Клюєва і Шарія на території України протягом останніх 5 років було недостатньо.

"Ми сказали, що постанова про відмову в реєстрації є незаконною, тому що недостатньо (доказів - ред.)", - пояснив він.

Смокович додав, що через це суд прийняв рішення про часткове задоволення позову, а не про повне.

"Якби суд бачив, що достатньо доказів того, що особа проживала на території України, він зобов'язав би зареєструвати", - пояснив він.

Відповідаючи на питання журналіста, чи могла ЦВК відмовити в реєстрації Клюєву і Шарію після рішення Верховного суду, Смокович сказав:

"Продовжити розгляд цих питань, знайшовши докази... того, що ці особи не проживали, Центральна виборча комісія, на мій погляд, могла відмовити в реєстрації".

За його словами, ключовими для суду в подібних питаннях є довідки Державної прикордонної служби, Митної служби, відмітки в паспортах.

У самому рішенні суду, опублікованому Єдиному реєстрі судових рішень, постанова виглядає так:

"Зобов`язати Центральну виборчу комісію повторно розглянути подані Ліберальною партією України документи щодо реєстрації кандидатом у народні депутати України ОСОБА_1 (Клюєв - ред) в одномандатному виборчому окрузі №46 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року".

Таке ж формулювання було і в аналогічному рішенні по Шарію.

Рішення по блогеру опубліковане Єдиному реєстрі судових рішень 2 липня, а по Клюєву - 1 липня.

Нагадаємо:

  • 2 липня ЦВК зареєструвала Клюєва та Шарія.
  • У Центральній виборчій комісії заявили, що зареєстрували їх через рішення суду.
  • Раніше ЦВК відмовився реєструвати кандидатами на парламентські вибори Клюєва та Шарія через те, що вони не проживають на території України протягом останніх 5 років.
  • Вони звернулися з позовами до суду. Шостий апеляційний адміністративний суд 26 червня зобов’язав ЦВК зареєструвати Шарія, проте Верховний суд 30 червня зобов’язав Центрвиборчком лише повторно розглянути документи щодо реєстрації Клюєва та Шарія.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування