Зеленський: Допоможемо, щоб Антикорсуд покарав саме топ-чиновників

Четвер, 5 вересня 2019, 10:29

Джерело: виступ президента Володимира Зеленського на запуску роботи Вищого антикорупційного суду

Президент Володимир Зеленський обіцяє, що допоможе Вищому антикорупційному суду, який розпочав роботу 5 вересня, позбутися справ дрібних чиновників і працювати над притягненням до відповідальності дійсно великих корупціонерів.

Пряма мова: "Хочу вас привітати, шановні судді, дорогі українці, шановна голово суду. Нарешті в Україні запрацював Антикорупційний суд". 

 
Фото Соні лукашової, УП

"Розумію, що наразі є проблеми. Проблеми, які ми ще не встигли вирішити. Це питання з межами підсудності. Раніше дехто – не будемо згадувати прізвища – на законодавчому рівні постарався, щоб усю вашу роботу можна було завалити тисячами дрібних справ.

Хтось дуже хотів, щоб ви займались такими працями, що якийсь там сільський голова, який якось не так витратив 200 гривень. І таких справ дуже багато. Це все робилось, щоб гучні справи топ-корупціонерів залишались у тіні, в довгому ящику".

"Ми будемо вам допомагати, щоб усі найгучніші – я знаю, що ви очікуєте понад 200 гучних справ з розкраданням, зі страшною дією корупціонерів, топ-чиновників, – ми допоможемо, щоб ви вільно розглядали ці справи, і щоб усі ці люди були дійсно покарані".  

Деталі: Зеленський запевнив, що його команда вже працює над вирішенням цього питання, щоб ВАКС притягував до відповідальності саме топ-корупціонерів.

Він також звернувся до голови свого офісу Андрія Богдана з жартом, що, мовляв, Офіс президента не може переїхати з Банкової, а Антикорупційний суд зміг за 1 місяць зробити ремонт і в’їхати у свою будівлю.

Зеленський назвав символічним те, що ВАКС знаходиться саме на проспекті Перемоги, бо він обіцяв "не боротися, а саме перемогти корупцію".

Президент відзначив, що не може ставити завдання суддям, але додав, що місія ВАКС проста: "корупціонер покараний – держава та інвестор – захищені".

Знати більше Початок роботи Антикорсуду: як вийти з можливого колапсу з тисячами справ

Передісторія: 

  • 5 вересня голова Вищого антикорупційного суду Олена Тарасевич оголосила про початок роботи суду.
  • У червні 2018 року Верховна Рада з ініціативи президента ухвалила рішення про створення Вищого антикорупційного суду.
  • 6 березня 2019 року Вища кваліфікаційна комісія суддів оголосила 39 переможців серед кандидатів до Вищого антикорупційного суду, зокрема це: 22 судді, 13 адвокатів та 4 науковців. 27 суддів працюватимуть суддями Вищого антикорупційного суду, ще 12 – суддями апеляційної палати.
  • Громадська рада доброчесності виявила у переліку переможців конкурсу ВККС 16 осіб, яких раніше визнали недоброчесними, зокрема племінника одіозного Сергія Ківалова – Сергія Могилу.
  • 11 квітня п'ятий президент України Петро Порошенко призначив 38 суддів Вищого антикорупційного суду України – і вони склали присягу.
  • На початку травня Збори суддів Вищого антикорупційного суду України прийняли рішення про початок роботи новоствореного суду 5 вересня 2019 року.
  • На початку липня Фонд державного майна України передав антикорупційному суду приміщення на проспекты Перемоги, 41, у Києві. 

Ірина Балачук, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...