Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Прокуратура в США розслідує діяльність Джуліані в Україні – NYT

Субота, 12 жовтня 2019, 09:42
Прокуратура в США розслідує діяльність Джуліані в Україні – NYT

Федеральні прокурори в Манхеттені розслідують, чи порушував особистий адвокат президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані закони про лобіювання під час своєї діяльності в Україні.

Джерело: американське видання The New York Times із посиланням на два джерела, знайомих з розслідуванням.

Деталі: Одне з джерел повідомило, що слідчі вивчають дії Джуліані, спрямовані проти американського посла в Україні Марі Йованович, яка була відкликана навесні.

За словами джерел видання, розслідування щодо Джуліані пов'язано зі справою проти двох його соратників Лева Парнаса та Ігоря Фрумана, які були арештовані цього тижня за звинуваченням у фінансуванні виборчої кампанії. Їх звинувачують у незаконних пожертвування конгресмену, чию допомогу вони шукали в усуненні Йованович.

Федеральний закон вимагає, щоб американські громадяни повідомляли Міністерству юстиції про будь-які контакти з урядом або ЗМІ у США за вказівкою або запитом іноземних політиків чи урядовців, незалежно від того, чи оплачується таке представництво.

Видання зазначає, що Джуліані заперечував правопорушення зі свого боку, але визнав, що він та його партнери працювали з українськими прокурорами для збору потенційно компрометуючої інформації про Йованович, а також колишнього віце-президента Джозефа Байдена та його молодшого сина Хантера.

Повідомляється, що справу проти Джуліані розслідує та ж прокуратура, якою він керував у 1980-х роках.

Виданню невідомо, як далеко просунулося розслідування.

Джуліані заявив, що у федеральних прокурорів немає підстав звинувачувати його в порушеннях щодо лобістських ініціатив за кордоном, оскільки він діяв від імені президента США Дональда Трампа, а не тодішнього українського генпрокурора Юрія Луценка, коли збирав інформацію про Йованович та інших і передав її американському уряду і засобам масової інформації.

Джуліані також сказав, що йому не було відомо про будь-яке розслідування щодо нього.

Знати більше: Фруман і Парнас. Чим відомі бізнесмени, які фінансували кампанію Трампа

Передісторія:

  • 9 жовтня у США затримали двох бізнесменів Льва Парнаса й Ігоря Фрумана – уродженців України й Білорусі, – які були спонсорами виборчої кампанії чинного президента США Дональда Трампа. Їх звинувачують у порушенні правил фінансування виборчих кампаній.
  • 10 жовтня суд ухвалив узяти Парнаса і Фрумана під арешт.
  • Адвокат Трампа Руді Джуліані називав цих бізнесменів своїми клієнтами.
  • За даними ЗМІ, з кінця 2018 року Фруман і Парнас представили Джуліані декільком українським прокурорам для обговорення справи Хантера Байдена – сина "демократа" Джо Байдена.
  • Медіа повідомляли, що колишні генпрокурори України Віктор Шокін і Юрій Луценко "злили" Трампу компромат на його потенційного конкурента на виборах 2020 року Джо Байдена ..
  • Фруман і Парнас лобіювали звільнення посла США в Україні Марі Йованович, яку Трамп зняв з посади цієї весни.
  • Журналісти також встановили, що Парнас і Фруман шукали зустрічі з Володимиром Зеленським. Під час інавгурації у травні вони зупинялися в готелі Hilton в Києві.
  • Комітети Палати представників вимагав документи і свідчення цих бізнесменів, що стосуються їх взаємодії з адміністрацією Трампа, Джуліані і українськими чиновниками.
  • За даними Reuters, Парнас і Фруман працювали на українського олігарха Дмитра Фірташа.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування