Йованович відкликали після її відмови неофіційно просити Україну розслідувати справи – ЗМІ

П'ятниця, 11 жовтня 2019, 09:47

Колишнього посла США в Україні Марі Йованович відсторонили від посади після її наполягання на тому, щоб прохання особистого адвоката президента США Руді Джуліані до українських офіційних осіб про проведення розслідувань передавалися через офіційні канали, а не неофіційно.

Джерело: Associated Press з посиланням на екс-дипломата, який обговорював цю ситуацію з Йованович.

Деталі: За словами колишнього дипломата, Йованович відкликали після того, як вона відмовилася передавати прохання щодо розслідувань в Україні "офлайн, особисто, неформально", а наполягала на тому, що у США є формальні способи звернутися за допомогою до іноземних урядів щодо проведення розслідувань.

Він пояснив, що Державний департамент традиційно спирається на договори про взаємну правову допомогу, згідно з якими США і іноземні офіційні особи погоджуються обмінюватися доказами та інформацією в рамках кримінальних розслідувань.

Екс-посол Йованович планує в п'ятницю дати свідчення в Палаті представників Конгресу в рамках процедури імпічменту Трампа.

Демократи кажуть, що очікують її появи, незважаючи на заяву Трампа, що його адміністрація не буде співпрацювати з розслідуванням.

У четвер 10 сенаторів-демократів направили держсекретареві Майку Помпео лист з вимогою пояснити усунення Йованович з посади посла США в Україні до закінчення її трирічного призначення.

Ще до можливої дачі показань увагу до постаті Йованович привернув арешт у США двох близьких до Рудольфа Джуліані бізнесменів – Ігоря Фрумана та Льва Парнаса, обвинувачених у порушенні правил фінансування виборчої кампанії чинного президента США Дональда Трампа. 

У обвинувальному акті серед іншого було вказано, що ці чоловіки просили американського конгресмена допомогти в усуненні Йованович, принаймні частково на прохання українських урядових чиновників.

Читайте також: Фруман і Парнас. Чим відомі бізнесмени, які фінансували кампанію Трампа

Передісторія:

  • Надзвичайний і повноважний посол США в Україні Марі Йованович завершила роботу на цій посаді 20 травня.
  • У Держдепі назвали ротацію посла запланованою.
  • Раніше син президента США Дональд Трамп-молодший критикував Йованович нібито через її критичні заяви у бік Білого дому. Трамп-молодший посилався на статтю "The Daily Wire", в якій колишній федеральний прокурор США Джо Ді Генова заявив, що Йованович необхідно відкликати з посади після критичних заяв на адресу адміністрації Трампа.
  • Крім того, генпрокурор України Юрій Луценко в інтерв'ю американському виданню The Hill заявив, що посол США в Україні Марі Йованович дала йому список людей, яких попросила "не переслідувати". Також Луценко додав, що не отримав від американського посольства в Україні близько чотирьох мільйонів доларів, які вона повинна була виділити на його відомство.
  • Державний департамент США назвав заяву Луценка "відвертою вигадкою".
  • В липні ЗМІ повідомили, що колишні генпрокурори Віктор Шокін і Юрій Луценко "злили" Дональду Трампу компромат на його потенційного конкурента на президентських виборах 2020 року – демократа Джо Байдена.
  • Журналісти також встановили, що Парнас і Фруман шукали зустрічі з Володимиром Зеленським. Під час інавгурації вони зупинялися в готелі Hilton в Києві.
  • У той же час, олігарх Ігор Коломойський стверджував, що після перемоги Зеленського на виборах вони приїжджали до Ізраїлю і безуспішно просили його посприяти зустрічі з майбутнім президентом.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:06
На Полтавщині ТЦК звернулися в поліцію: просять доставити близько 30 тисяч людей до військкоматів
17:05
"Спроба покращити імідж": Комісію ООН з прав жінок очолила Саудівська Аравія
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
Усі новини...