Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Супрун звинуватила уряд Гончарука у зриві медреформи

Субота, 12 жовтня 2019, 23:29
Супрун звинуватила уряд Гончарука у зриві медреформи

Кабінет міністрів України на закритому засіданні 12 жовтня звільнив держсекретаря МОЗ Артема Янчука та призначив на його місце Інну Солодку.

Джерело: гендиректор Директорату стратегічного планування та євроінтеграції МОЗ України Ірина Литовченко, яка виконує обов'язки Янчука на час його відпустки по догляду за дитиною, екс-глава МОЗ Уляна Супрун, коментар прем'єр-міністра Олексія Гончарука

Дослівно: "Щойно КМУ прийняв дуже неоднозначне рішення та призначив Інну Солодку тимчасово виконуючим обов'язки держсекретаря МОЗ. Підтвердження цьому отримала із трьох різних джерел. Для цього вони звільнили Артема Янчука, який на той момент перебував у відпустці по догляду за дитиною. Рішення про законність цього питання - за судами", - заявила Литовченко.

Деталі: Як повідомила Уляна Супрун, питання про звільнення Янчука на засіданні уряду було внесено з голосу главою МОЗ Зоряною Скалецькою.

Раніше Солодка очолювала юридичний департамент Держслужби України з питань геодезії, картографії та кадастру та працювала у юридичній службі МОЗ за часів Раїси Богатирьової, після чого працювала у Мінагрополітики на посаді директора департаменту правової роботи.

У зверненні до глави уряду Олексія Гончарука Супрун заявила, що таким чином "легітимізували рейдерське захоплення МОЗ України", і такі дії "абсолютно розходяться з деклараціями".

У свою чергу прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що юридичну оцінку ухваленого рішення він "залишить юристам", а для нормальної роботи міністерства "міністру має бути комфортно працювати з в.о. Держсекретаря". 

"Глава МОЗ повинна мати можливість сформувати собі команду. І я буду її в цьому підтримувати, хоча не завжди поділяю її вибір ... З приводу поведінки окремих нових людей, які прийшли в МОЗ - я вивчаю ситуацію. Незабаром дам цим подіям відповідну оцінку", - додав Гончарук.

Деталі: Гончарук також заявив, що Інну Солодку призначено тимчасово.

Дослівно: "На наступному тижні ми оголосимо чесний конкурс на посаду Держсекретаря МОЗ. Сподіваюсь, ним стане людина, яка зможе подивитись на ситуацію не упереджено і зняти існуючий публічний конфлікт", - додав Гончарук.

Деталі: Також прем'єр заявив, що "особисто підтримує і буде підтримувати багато ініціатив започаткованих командою Супрун".

"Проте, це не означає що нова команда повинна утриматись від аналізу їх результатів і внесення коректив з метою підвищення ефективності системи", - додав Гончарук.

 

Читайте також:

"Через півгодини після нашого запрошення міністр сіла в машину і поїхала": Ірина Литовченко про конфлікт у МОЗ

Що передувало: 

  • Публічно конфлікт у МОЗ розпочався 24 вересня: тоді директорати МОЗ написали відкритого листа до прем'єр-міністра з проханням втрутитися в ситуацію. Мовляв, дії нового керівництва ставлять під загрозу продовження медреформи, не підписуються важливі накази.
  • Того ж дня УП опублікувала аудіозапис розмови заступника міністра Михайла Загрійчука з директоратами МОЗ, де він підтверджує намір звільнити очільницю директорату медпослуг Оксану Сухорукову через "розбіжність у поглядах". 
  • Відтоді працівники вимагали зустрічі з міністром, щоб обговорити ситуацію.
  • Зустріч відбулася 2 жовтня з усім трудовим колективом і тривала 9 хвилин. Працівникам не дали можливості поставити міністру жодного запитання. 

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування