Рябошапка направив у Раду подання на нардепа Дубневича

Четвер, 17 жовтня 2019, 14:36
Рябошапка направив у Раду подання на нардепа Дубневича

Генеральний прокурор Руслан Рябошапка направив у Верховну Раду подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності нардепа Ярослава Дубневича.

Джерело: прес-служба ГПУ

Дослівно: "17 жовтня 2019 року, генеральний прокурор Руслан Рябошапка скерував до Верховної Ради подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України дев’ятого скликання".

Деталі: Прізвища нардепа у ГПУ не називають, однак саме компанії братів Дубневичів та посадовці "Укрзалізниці" фігурують у розслідуваннях НАБУ. Крім того, у справі збігається сума збитків - 93 млн 277 тис грн.

У відомстві відзначають, що НАБУ зібрало достатньо доказів для вручення Дубневичу підозри за ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Дослівно: "Будучи народним депутатом 8 скликання та, перебуваючи на посаді голови комітету ВР з питань транспорту, він був обізнаним про фінансовий стан ПАТ "Укрзалізниця", зокрема його потреби при проведенні державних закупівель, а також мав вплив на засновників та посадових осіб ПАТ, яке є єдиним виробником стрілочних переводів, башмакоскидачів, пристроїв зрівнювальних, рамних рейок, хрестовин, контррейкових рейок та комплектів роздільного скріплення.

Вказана особа зі спільниками вивчила та проаналізувала попит і ціни на ринку стрілочних переводів та прийняла рішення заволодіти коштами Філії "Центр забезпечення виробництва" ПАТ "Укрзалізниця".

Слідство вважає, що кошти нардеп отримав за допомогою контрольованих юросіб через узгоджене завищення ціни.

Довідка: Дубневич - народний депутат трьох скликань Верховної Ради. У 2019 році, як і в 2014 р., потрапив у Раду по мажоритарній системі у окрузі №120. Наразі він член депутатської групи "За майбутнє".

У 2014 році він був членом фракції "Блок Петра Порошенка" і очільником комітету Ради з питань транспорту.

Що було раніше: 21 лютого 2019 року детективи НАБУ в аеропорту "Бориспіль" затримали помічника Дубневича і екс-першого заступника керівника Філії "Центр забезпечення виробництва" ПАТ "Укрзалізниця" Едуарда Пушкаренко за підозрою у розкраданні коштів.

Нагадаємо:

  • 15 січня НАБУ повідомило сімом особам про підозру у заволодінні 93,3 мільйона гривень "Укрзалізниці".
  • В 2017 році правоохоронці провели 15 одночасних обшуків у кримінальному провадженні щодо зловживань на "Укрзалізниці".
  • Влітку 2018 року Національне антикорупційне бюро повідомило про підозру посадовцям "Укрзалізниці" та представникам ТОВ "Вог Аеро Джет", які підозрюються у завданні збитків компанії на 92 мільйони гривень.
  • Наприкінці 2018 року очільник САП Назар Холодницький передав генпрокурору Юрію Луценку для внесення в парламент подання про зняття недоторканності з народного депутата від БПП Ярослава Дубневича.
  • НАБУ та СБУ розслідує кілька кримінальних справ, у яких фігурують посадові особи "Укрзалізниці" і компанії братів Дубневичів. Зокрема, щодо розкрадання газу на суму понад 1,4 мільярда гривень.
  • Восени 2016 року декларації Богдана та Ярослава Дубневичів викликали фурор у ЗМІ та серед експертів, оскільки в них були перераховані значні суми готівкових коштів і величезна кількість зареєстрованого них і членів їх сімей нерухомого майна.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування