Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кремль заперечив Пристайку й назвав умови "реанімації" нормандської четвірки

Вівторок, 8 жовтня 2019, 13:37

Росія зацікавлена ​​провести зустріч у "нормандському форматі" на найвищому рівні, але саміт має бути добре підготовлений, стверджують у Кремлі.

Джерело: ТАСС

Речник президента РФ Дмитро Пєсков відповів на заяву міністра закордонних справ України Вадима Пристайка про те, що Росія шукає підстави, щоб не проводити зустріч лідерів країн "нормандської четвірки":

"Ні, це не так. Це не відповідає дійсності... Як і всі країни-учасниці цього формату, Кремль зацікавлений у відродженні, в реанімації цього процесу, у проведенні нової зустрічі в верхах. Разом із тим, точку зору Кремля поділяють багато країн: зустріч повинна бути підготовлена, щоб стати результативною".

Деталі: Пєсков звернув увагу на те, що робота з підготовки саміту ведеться на рівні помічників президентів.

"Звісно, з усіх чотирьох сторін вкидаються різні ідеї з тим, щоб наповнити змістом цю зустріч і надати їй результативності. Це єдине, що я можу сказати", – заявив він.

Пєсков не захотів вдаватися в деталі "у силу складності підготовки".

Кремль проти прямої участі США в переговорах: "Точка зору про евентуальне підключення США до цього формату не знаходить підтримки. Водночас, безумовно, США можуть використовувати свій вплив у Києві для того, щоб сприяти якнайшвидшому виконанню Україною своїх зобов'язань за мінськими домовленостями".

Пєсков нагадав, що основні зусилля з урегулювання ситуації сконцентровано в "нормандському форматі" (Україна, Росія, Німеччина й Франція): "На спільний погляд учасників цього формату, альтернативи йому зараз немає".

Передісторія:

  • 7 жовтня міністр закордонних справ України Вадим Пристайко висловив думку, що Росія не зацікавлена в зустрічі лідерів країн "нормандського формату" – Росії, України, Німеччини та Франції: мовляв, Володимира Путіна влаштовує ситуація на Донбасі, а німці й французи прагнуть швидше відновити ділові взаємини з РФ.
  • Росія висувала як умову для зустрічі лідерів "нормандської четвірки" підписання Києвом згоди на "формулу Штайнмаєра", за якою після виборів на Донбасі почне діяти закон про його особливий статус.
  • 1 жовтня президент Володимир Зеленський заявив, що Україна на переговорах Тристоронньої контактної групи у Мінську погодила "формулу Штайнмаєра" щодо виборів на окупованому Донбасі. Він наголосив, що вибори пройдуть лише після виведення військ і за українським законодавством.

Знати більше: Українізація Штайнмаєра: як зробити ідею Кремля безпечною для України

Чотири умови для безпеки на Донбасі: як прибрати загрози від "формули Штайнмаєра"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...