Пристайко зізнався, чи ревнує Зеленського до Єрмака

Четвер, 14 листопада 2019, 12:10

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що його не бентежать зовнішньополітичні зустрічі помічника президента Андрія Єрмака, якими б мало займатися МЗС.

Про це Пристайко розповів в інтерв’ю для "BBC News Україна".

У Пристайка запитали, чи немає у нього професійних ревнощів через Андрія Єрмака, який займається обміном і стосунками України зі США.

"Має визначити глава дипломатичної служби, яким є президент України, хто якими речами має займатися у цій державі. Я з вами в принципі згоден, що займатися усіма питаннями зовнішньої політики - для цього є міністр закордонних справ. Але разом з тим, завжди в президентському офісі був радник з зовнішньополітичних питань, якому президент довіряв конкретні питання.

І до Єрмака були радники, це завжди так було в українській системі. Я вам єдине можу сказати: МЗС займається не точковими справами на кшталт двох-трьох, якими займається Андрій Єрмак. Я з ним комунікую щодня по багато разів. Але у МЗС є значно більша відповідальність - наприклад, перед вами я зустрічався з послом Великої Британії, а вчора з послом Китаю",- відповів Пристайко.

За словами міністра, спектр інтересів МЗС значно більший, ніж у довіреної особи президента, бо МЗС має займатися всім світом, чим ОП не може і не повинна займатися.

Пристайко погодився, що такий радник в теорії може, зокрема, зіпсувати стосунки України зі Штатами.

"В теорії може. Для цього і є МЗС - щоб загалом тримати і показувати президентові… Вчора у мене відбулася годинна розмова з президентом, ми традиційно це робимо. Ми намагалися пройтися по всьому спектру наших відносин: це був такий брифінг міністра закордонних справ главі держави", - сказав очільник МЗС.

Міністр додав, що на цій зустрічі Єрмака не було, але Пристайко впевнений, що у Зеленського є такі ж зустрічі з Єрмаком, на яких не присутній міністр.

"Крім Єрмака є багато людей, які залучені до відносин з іншими державами. І в принципі у нас немає професійних ревнощів. Вистачить роботи. Копати вистачить на всіх. Єдине, що ми хочемо президентові пояснити - навіть всім президентам, - якщо вам потрібна картина загальна, ми для цього існуємо", - сказав міністр.

Єрмак не є кадровим дипломатом. До призначення в офіс президента він займалася продюсуванням художніх фільмів.

На початку серпня помічник президента України Андрій Єрмак та адвокат президента США Руді Джуліані зустрічалися в Мадриді.

За словами глави офісу президента Андрія Богдана, Єрмак - ефективний член команди Зеленського. Богдан додав, що звільнення російських полонених, моряків – це частина роботи Єрмака. На його думку, класична дипломатія –  це висока наука про те, як на просте питання говорити 4 години й не дати жодної відповіді.

"Можливо, для складних питань треба шукати прості відповіді. Можливо, це якраз той член команди, який може розрубати Гордіїв вузол", - розповів Богдан в інтерв'ю УП про Єрмака.

Читайте також: Богдан, Шефір, Єрмак. Як працюють найголовніші люди в Офісі президента

Помічник президента Андрій Єрмак: Прізвище Цемаха на обмін в розмовах Зеленського і Путіна було з самого початку

Нагадаємо: 

  • Відразу після інавгурації новий глава держави призначив Єрмака своїм помічником. За освітою Єрмак – юрист-міжнародник, в ОПУ він активно займається міжнародним напрямком. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування