Захоплені українські катери виводять з окупованої Керчі - ЗМІ

Неділя, 17 листопада 2019, 11:44

Захоплені українські військові катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу" у супроводі російської берегової охорони вивели з акваторії "Генмола" в Керчі.

Джерело: "Крим.Реалії"

Деталі: 17 листопада катери у супроводі російських кораблів слідують Керченською протокою в бік Чорного моря.

Місцевість на підступах до території військової частини, де перебували українські катери, перекрита, чергують російські поліцейські і люди у цивільному.

Разом з тим, згідно з міжнародною базі відстеження судів МarineТraffic, українські буксири "Сапфір", "Титан" і "Гайдамака" перебувають у Чорному морі біля берегів Криму. Ймовірно, буксири заберуть захоплені Росією українські військові кораблі і супроводжуватимуть їх в український порт.

фото - "Крим. Реалії"
Українські буксири "Сапфір", "Титан" і "Гайдамака" перебувають у Чорному морі біля берегів Криму.

Нагадаємо,

  • 16 листопада помічник президента України Андрій Єрмак заявив у коментарі NV.ua, що процес повернення захоплених Росією українських катерів "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксира "Яни Капу" перебуває на завершальному етапі.
  • Раніше російське видання "Коммерсант" з посиланням на джерела повідомило, що "ухвалено принципове рішення повернути судна", і що сторони узгоджують дату і точний час передачі кораблів.
  • За даними ЗМІ, "проблемне питання має бути врегульовано до саміту в "нормандському форматі", який заплановано на 9 грудня
  • Глава МЗС України Вадим Пристайко повідомив, що українські військові кораблі повернуть із полону найближчим часом. За його словами, Україна чекає, коли Росія "назве точку координат, де ці кораблі стоятимуть, і час, коли ми можемо їх забрати".
  • У свою чергу в російському МЗС заявили, що не пов'язують передачу Україні кораблів, захоплених у Керченській протоці, з майбутнім самітом в "нормандському форматі".

    Читайте також: Війна у Керченській протоці: таран, штурмовики та захоплення українських кораблів 

  • 25 листопада 2018 року в Керченській протоці російські військові обстріляли і захопили українські катери "Бердянськ" і "Нікополь" і буксир "Яни Капу" з екіпажами, які прямували з Одеси до Маріуполя.

  • Троє українських моряків отримали поранення.

  • 24 полоненим українцям пред'явили звинувачення за ч.3 ст.322 КК Росії (незаконний перетин кордону).

  • 7 вересня 2019 року моряків обміняли і повернули в Україну.