Росія ось-ось поверне кораблі з Керченської протоки – Пристайко

Четвер, 10 жовтня 2019, 22:42

Росія поверне українські військові кораблі, які вона захопила біля Керченської протоки в листопаді 2018 року, найближчим часом.

Джерело: міністр закордонних справ Вадим Пристайко в інтерв’ю "Радіо Свобода"

Пряма мова: "Ми зараз на фінальному етапі передачі цих кораблів. Вони будуть повернуті найближчим часом. Технічні питання обговорюються якраз військово-морським командуванням.

Ми хочемо подивитися, в якому стані ці кораблі нам передані, чи залишилися на них, наприклад, відмітки від пострілів, які були зроблені по наших кораблях.

Щось мені підказує, що їх там не буде на цей момент, коли ми їх заберемо".

Деталі: Пристайко додав, що Україна чекає, коли Росія "назве точку координат, де ці кораблі будуть стояти, і час, коли ми можемо їх забрати".

Крім того, міністр нагадав, що Україна не визнає виконання Росією рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права щодо негайного звільнення українських моряків і кораблів.

За його словами, вони "мали бути повернені давно-давно без всякої видачі нами бажаних російською стороною".

Що було раніше: У вересні в Кремлі заявили, що Росія і Україна не обговорювали долю "затриманих" українських військових кораблів – буксира "Яни Капу" і катерів "Нікополь" і "Бердянськ".

9 жовтня командувач Військово-морських сил України Ігор Воронченко заявив, що Росія не хоче повертати Україні кораблі, бо це є "прямим доказом російської агресії".

Нагадаємо:

  • 25 листопада 2018 року в Керченській протоці російські військові обстріляли і захопили українські катери "Бердянськ" і "Нікополь" і буксир "Яни Капу" з екіпажами, які прямували з Одеси до Маріуполя.
  • Троє українських моряків отримали поранення.
  • 24-м полоненим українцям пред'явили звинувачення за ч.3 ст.322 КК Росії (незаконний перетин кордону).
  • 7 вересня 2019 року моряків обміняли і повернули в Україну.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування