У Нідерландах відреагували на заяви Цемаха російським пропагандистам

Неділя, 3 листопада 2019, 15:47
У Нідерландах відреагували на заяви Цемаха російським пропагандистам

У прокуратурі Нідерландів відмовилися коментувати заяву бойовика "ДНР" Володимира Цемаха про те, що йому пропонували громадянство і будинок в Нідерландах в обмін на свідчення у справі МН17.

Джерело: прессекретар прокуратури Нідерландів Брехт ван де Мосдейк у коментарі "Укрінформу

Дослівно: "Я дивилася інтерв'ю. Це правда, що Цемаха допитала Міжнародна спільна слідча група (JIT) ... Ці розмови завжди конфіденційні, тому я не можу оприлюднити, що він сказав", - заявила прессекретар прокуратури.

При цьому вона зазначила, що Цемах є людиною, яка "становить інтерес для Міжнародної спільної слідчої групи".

Також у прокуратурі Нідерландів нагадали, що надіслали запит на тимчасовий арешт Цемаха до компетентних російських органів 7 вересня 2019 року з метою екстрадиції до Нідерландів.  

Що передувало: 

  • Раніше підозрюваний у причетності до катастрофи малайзійського Boeing Володимир Цемах, який був відпущений Україною в рамках обміну, стверджує, що представники Нідерландів пропонували йому громадянство в обмін на свідчення у справі про катастрофу.
  • За словами Цемаха, участь у його допиті в Києві брали представники поліції Австралії і поліції Нідерландів та пропонували програму захисту свідка, громадянство і "будиночок у Голландії". 

Знати більше:

Помічник президента Андрій Єрмак: Прізвище Цемаха на обмін в розмовах Зеленського і Путіна було з самого початку 

Цемаха відпустили. Реакція соцмереж

Справа Цемаха і обмін полоненими. Коли українці зможуть повернутися додому

Нагадаємо, 

  • 7 вересня Україна передала Росії фігуранта справи про збитий над Донбасом малайзійський "Боїнг" рейса MH17 Володимира Цемаха згідно з умовами обміну полоненими.
  • Того ж дня з’явилася інформація, що прокуратура Нідерландів попросила РФ видати Цемаха. Росіяни це заперечили.
  • 9 вересня російський адвокат Микола Полозов припустив, що Росія може видати Цемаха Нідерландам.
  • Адвокат зазначив, що Цемаху немає сенсу відмовлятися від свідчень, оскільки в такому разі буде два види доказів – отримані в Україні та отримані в Росії. Останні сприйматимуться більш критично.
  • 11 вересня Нідерланди перекваліфікували Цемаха з ключового свідка у справі MH17 на підозрюваного.
  • Колишнього "командира ППО" міста Сніжне Володимира Цемаха у червні 2019 року затримали українські спецслужби. Офіційна версія – на лінії розмежування, за даними родичів Цемаха – внаслідок спецоперації на території "ДНР".
  • Є архівне відео, на якому Цемах, схоже, зізнається в причетності до трагедії з "Боїнгом", а саме, що він ховав ракетну установку, з якої його збили бойовики.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування