Головний фігурант справи Шеремета перед обшуком просив винести з квартири міну

П'ятниця, 13 грудня 2019, 18:58
Головний фігурант справи Шеремета перед обшуком просив винести з квартири міну

Підозрюваний у причетності до вбивства журналіста Павла Шеремета співак Андрій Антоненко перед обшуками 12 грудня телефоном попросив свого родича винести з квартири міну МОН-50.

Джерело: співрозмовник "Української правди" близький до слідства, міністр МВС Арсен Аваков в ефірі програми "Свобода слова" 

Пряма мова: "Слідство встановило, що перед обшуками один з співмешканців Андрія Антоненка виніс щось зелене, заховане в шафі в Антоненка". 

 
Фото УП

Деталі: Ця річ була захована на нижньому поверсі в офісі.

Слідство встановило, що ім'я родича і співмешканця Антоненка – Сергій. 

 
Фото УП 

Джерело УП зазначило, що нічні обшуки у волонтерів були викликані пошуком даного предмета.

У результаті обшуку у Сергія знайшли міну МОН-50, яка була у напіврозібраному стані.

Міну вилучили і направили на експертизи.

Зокрема ведуться експертизи ДНК, відібрані зразки на молекулярний аналіз.

Пізніше в ефірі програми "Свобода слова" міністр МВС Арсен Аваков підтвердив дану інформацію.

За його словами, коли прийшли до Антоненка з обшуками, то попередили його про майбутні слідчі дії і стали чекати адвокатів. У цей час підозрюваний не був обмежений у своїх діях, він писав пости і дзвонив.

Пряма мова Авакова: "Написав брату своєї дружини: "Терміново йди в квартиру і забери цю зелену штуку". І брат його дружини забирає цю зелену штуку. Ми відслідкували, хто ця людина, ми відслідкували, куди він її виніс.

Тому терміново були проведені два невідкладних обшуки у двох волонтерів, з якими мали комунікацію, і третій обшук, який ми провели. Там ми знайшли цей предмет. Це міна МОН-50. Дивно, коли музикант тримає у себе вдома міну, якою можна убити багато людей".

Для вбивства одного з керівників Української правди Павла Шеремета використали елементи протипіхотної міни МОН-50.

Знати більше: Що відомо про людей, яких підозрюють у причетності до вбивства Шеремета

Блог УП: Щодо розслідування МВС справи Павла Шеремета

Передісторія:

  • Один із керівників "Української правди" Павло Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль.
  • У травні 2017 року "Слідство.Інфо" оприлюднило фільм "Вбивство Павла", зроблений із представниками міжнародної мережі журналістів-розслідувачів OCCRP. У ньому були нові деталі, пропущені слідством, – зокрема, виявлені за допомогою записів із камер відеоспостереження.
  • Восени 2019 року слідство затримало Владислава та Інну Грищенків (чоловіка "Бучу", – 24 вересня на Волині, дружину "Пуму" – 5 листопада у Києві). Вони проходили у справі про невдалий замах в Івано-Франківській області на бізнесмена. Подружжя також фігурує у справі вбивства Шеремета.
  • Грищенко заявляв, що слідство пропонувало йому визнати себе винним у справі вбивства журналіста Павла Шеремета.
  • 12 грудня правоохоронці повідомили, що підозрюють у справі Шеремета щонайменше п’ятьох людей: медсестру одного з парашутно-десантних батальйонів Яну Дугарь, лікаря й волонтера Юлію Кузьменко ("Лісу"), музиканта й добровольця Андрія Антоненка, добровольців Владислава та Інну Грищенків ("Бучу" й "Пуму").
  • За версією правоохоронців, закладала вибухівку під авто Шеремета Кузьменко, Антоненко допомагав їй, а Дугарь фотографувала на мобільний камери відеоспостереження поблизу місця вбивства Шеремета.
  • У Кузьменко й інших фігурантів пройшли обшуки.
  • Слідство вважає основним мотивом убивства журналіста Шеремета дестабілізацію ситуації в Україні.
  • Судячи з підозри Кузьменко, слідство вважає Антоненка організатором убивства Шеремета: нібито він, "захопившись ультранаціоналістичними ідеями, культивуючи величність арійської раси, розмежування суспільства за принципом національної належності, прагнучи зробити свої погляди об'єктом уваги громадськості", намагався вбивством привернути увагу до таких поглядів.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...