У Філарета наполягають, що УПЦ КП не ліквідовано

Неділя, 15 грудня 2019, 19:00
У Філарета наполягають, що УПЦ КП не ліквідовано

У Київському патріархаті УПЦ заперечують інформацію про ліквідацію юридичної особи релігійної організації "Київська Патріархія Української Православної Церкви Київського Патріархату".

Джерело: юридичний відділ Київської патріархії

Дослівно: "14 грудня 2019 року, користуючись прямим доступом до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, здійснюваним через встановлених державних службовців Міністерства культури України, предстоятель іншої церкви – Православної церкви України, відокремленої від Української Православної Церкви Київського Патріархату, вніс інформацію про припинення юридичної особи-релігійного центру – релігійної організації "Київська Патріархія Української Православної Церкви Київського Патріархату".

Дані дії вчинив як керівник самостійної юридичної особи, відомості про яку наявні в Єдиному державному реєстрі за кодом ЄДРПОУ 42783113.

Заявляємо, що будь-якого відношення до внесення зазначеної інформації у Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань релігійна організація "Київська Патріархія Української Православної Церкви Київського Патріархату" не має. Ні нею, ні її засновником-Помісним Собором, рішення про припинення не приймалися".

Деталі: У Київському патріархаті підкреслили, що згідно абз.9 ст.5 закону "Про свободу совісті та релігійні організації", релігійна організація не повинна втручатися в діяльність інших релігійних організацій.

"Внесення відомостей до Держреєстру заявниками від іншої юридичної особи є очевидно не законним, а від так не може вважатися достовірними", - йдеться в заяві.

Дослівно: "Відтак усіх мирян Української Православної Церкви Київського Патріархату повідомляємо про продовження роботи заснованого Помісним Собором релігійного центру-Київської Патріархії із місцем знаходження: м. Київ, вул. Пушкінська, б.36

За ст.60 Конституції України, ніхто не може виконувати явно злочинні накази чи розпорядження.

Жодні рішення, направлені на позбавлення прав на свободу совісті громадян України, які асоціюють себе із Київським Патріархатом, способом позбавлення церкви її релігійного центру, - виконуватися не будуть".

Що було раніше: 14 грудня під час Архієрейського собору Православної церкви України митрополит ПЦУ Епіфаній повідомив про юридичне припинення релігійних організацій "Київська Патріархія УПЦ КП" та "Патріярхія УАПЦ".

Читайте також: 

Митрополит Епіфаній: За спиною Філарета грають деякі проросійські сили

Автокефалія Православної Церкви України: як це було

Отці і діти. Чому сваряться патріарх Філарет та митрополит Епіфаній

Передісторія:

  • 15 грудня 2018 року українські церкви об’єдналися у єдину Православну церкву України, її очолив митрополит Епіфаній. Представники Російської православної церкви (УПЦ МП) переважно відмовилися визнати її, але окремі парафії переходять у ПЦУ.
  • 5 січня 2019 року у Стамбулі підписали томос про автокефалію української церкви, 6 січня патріарх Варфоломій передав його митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.
  • Почесний патріарх ПЦУ Філарет не захотів висловлювати підтримку предстоятелю церкви митрополиту Київському і всієї України Епіфанію. Він заявляє, що УПЦ Київського патріархату не було ліквідовано і намагається довести це у судах.
  • Священний синод Української Православної Церкви (ПЦУ) вирішив створити для почесного патріарха Філарета релігійну організацію в складі ПЦУ у формі місії. Окрім цього Синод надав Філарету право для пожиттєвого проживання в комплексі будівель за адресою місто Київ, вулиця Пушкінська, 36 та пожиттєве право на звершення богослужінь у Володимирському соборі.
  • В інтерв'ю "Українській правді" предстоятель ПЦУ Епіфаній висловив думку, що за спиною почесного патріарха Філарета стоять проросійські сили, а він цього, можливо, не усвідомлює.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування