Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Справа Шеремета: Слідство оголосило підозри, спираючись на слабкі докази – ЗМІ

Понеділок, 16 грудня 2019, 17:56
Справа Шеремета: Слідство оголосило підозри, спираючись на слабкі докази – ЗМІ

У розслідуванні вбивства журналіста Павла Шеремета результати експертизи, на яку посилається міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, неоднозначні, а докази – слабкі та непереконливі.

Джерело: Слідство.Інфо

Деталі: Журналісти отримали документ експертизи, яку Аваков назвав "вирішальною" для арешту підозрюваних у вбивстві. Експертиза не містить однозначних висновків, що люди на відео та підозрювані – ті ж самі особи.

Так, четверо експертів аналізували, чи може бути дитячий хірург Юлія Кузьменко жінкою-кілеркою, яка підклала вибухівку під авто, а зранку підірвала його.

Один експерт не зміг ідентифікувати їх як одну людину. Психологічна експертиза засвідчила, що може. Портретна не змогла дати чіткої відповіді. Експертиза ходи назвала докази умовно-достатніми для того, щоб стверджувати ідентичність осіб.

 

Аваков також спирається на висновки британського експерта-криміналіста Івана Бірча. Журналісти проаналізували результати попередньої експертизи британця від 1 жовтня.

Згідно з документом, жінка, яка робила фото відеокамер, готуючись до вбивства, жінка на відео, яка підкладала бомбу, та жінка, яка могла підірвати авто Шеремета, – із суттєвою імовірністю одна людина.

 

Це мало би означати, що всі три особи – Кузьменко, а не арештована Яна Дугарь. Водночас, за словами розслідувачів, довести схожість вкрай важко, якщо порівняти фотографію Кузьменко та особу на відео.

Журналісти також припускають, що вказана експертиза Бірча "могла поставити під сумнів висновки слідчих і зруйнувати струнку оповідь", тому не була оприлюднена.

Передісторія:

  • Один із керівників "Української правди" Павло Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль.
  • "Слідство.Інфо" у 2017 році видали фільм із власними результатами розслідування.
  • Восени 2019 року слідство затримало Владислава та Інну Грищенків (чоловіка "Бучу", – 24 вересня на Волині, дружину "Пуму" – 5 листопада у Києві). Вони проходили у справі про невдалий замах в Івано-Франківській області на бізнесмена. Подружжя також фігурує у справі вбивства Шеремета.
  • 12 грудня правоохоронці повідомили, що підозрюють щонайменше п’ятьох осіб: медсестру одного з парашутно-десантних батальйонів Яну Дугарь, лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко ("Лісу"), музиканта й добровольця Андрія Антоненка, добровольців Владислава та Інну Грищенків ("Бучу" й "Пуму").
  • Слідство вважає основним мотивом убивства дестабілізацію ситуації в Україні.
  • Антоненко фігурує в розслідуванні як організатор: нібито він, "захопившись ультранаціоналістичними ідеями, культивуючи величність арійської раси, розмежування суспільства за принципом національної належності, прагнучи зробити свої погляди об'єктом уваги громадськості", намагався вбивством привернути увагу до таких поглядів.
  • Суд арештував Кузьменко та Антоненка, а Дугарь відправив під домашній арешт.

Читайте також: Що відомо про людей, яких підозрюють у причетності до вбивства Шеремета

Блог УП: Щодо розслідування МВС справи Павла Шеремета

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголосили ракетну небезпеку, є загроза "Кинджалів"
22:27
Чарльз ІІІ уперше після виявлення раку відновлює участь у публічних заходах
22:21
КолонкаІсторія спротиву кримськотатарського політика Нарімана Джеляла
22:20
Два топменеджери Ощадбанку перейшли в правління "Сенс Банку"
22:12
Deep State: Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки
Усі новини...