Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Гончарук про закон щодо неповернення банків: Не проти "Приватбанку"

Вівторок, 17 грудня 2019, 00:58
Гончарук про закон щодо неповернення банків: Не проти Приватбанку

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що ініційований урядом законопроєкт щодо заборони повертати банки колишнім власникам не спрямований проти конкретних осіб чи банків.

Джерело: "Свобода слова" на ICTV

Пряма мова: "Ми не рекомендуємо і не подаємо до Верховної Ради законів, які спрямовані проти конкретних осіб чи конкретних банків. 

Ми дійсно проявили ініціативу і подали до Верховної Ради законопроєкт, який, на нашу думку, захищає українських платників податків. Бо дуже часто, коли банки виводяться з системи або визнаються неплатоспроможними, то ризик їх повернення назад через судове рішення може дестабілізувати систему. 

І закон спрямований на те, щоб унеможливити такі дуже шкідливі для економіки фактори."

Деталі: За словами очільника Кабміну, питання не лише в "Приватбанку". Наразі в Україні понад 5 сотень мільярдів проблемної заборгованості. 

Що передувало: 11 грудня Кабінет міністрів подав у парламент законопроєкт, який врегулює виведення з ринку неплатоспроможних банків та не дозволить повертати їх ексвласникам.

Як пізніше повідомлялось у ЗМІ, у цей законопроєкт не потрапила узгоджена з МВФ норма, яка дозволяє притягнути до відповідальності власників інших системних банків, виведених з ринку.

Нагадаємо:

  • 18 грудня 2016 НБУ оголосив "Приватбанк" неплатоспроможним. Виводити його з ринку необхідно було відповідно до статті 41.1 Закону "Про систему гарантування вкладів фізичних. 
  • Одразу після того, як "ПриватБанк" був визнаний неплатоспроможним, НБУ звернувся до Кабінету Міністрів України з пропозицією передати цей системно важливий банк у власність держави.
  • У грудні 2017 року ПриватБанк подав позов до Високого суду Лондона проти Ігоря Коломойського, Геннадія Боголюбова, а також компаній Teamtrend Ltd., Trade Point Agro Ltd., Collyer Ltd., Rossyan Investing Corp., Milbert Ventures Inc. та ZAO Ukrtransitservice Ltd, які ймовірно їм належать або перебувають під їхнім контролем.
  • Усі компанії-відповідачі фігурували у постановах Печерського райсуду Києва від 29 липня 2016 року, якими передбачається арешт низки рахунків у кіпрській філії ПриватБанку в рамках розслідування про повернення кредитів рефінансування НБУ на суму 19 млрд грн

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...