Партія Порошенка вимагає порушити справу проти Труби

П'ятниця, 27 грудня 2019, 14:21
Партія Порошенка вимагає порушити справу проти Труби

Партія "Європейська солідарність" вимагає від Генпрокуратури порушити кримінальне провадження проти ексдиректора Держбюро розслідувань Романа Труби та фігурантів так званих "плівок Труби".

Джерело: пресслужба партії

Дослівно: "Партія "Європейська Солідарність" вітає звільнення дискредитованого голови ДБР Труби і вимагає від Генеральної прокуратури порушити проти нього кримінальне провадження за скоєні Трубою злочини.

Покарання за системне порушення законів та Конституції має полягати не лише у звільненні керівника ДБР, а й у кримінальній відповідальності, яку повинен понести він, а також інші фігуранти, присутні на "плівках Труби"". 

Деталі: У партії п’ятого президента Петра Порошенка вважають, що розслідування так званих "плівок Труби", записаних у кабінеті екскерівника ДБР, є обов’язковою умовою для очищення бюро.

У "ЄС" також відзначили, що саме звільнення Труби здійснено з порушеннями Конституції. Мовляв, згідно з рішенням Конституційного суду від 16 грудня 2019 року, президент не має права призначати керівництво ДБР, оскільки "підпорядкування НАБУ та ДБР президенту через призначення і звільнення керівників створює загрозу незалежності цих органів".

Варто відзначити, що Романа Трубу призначив на посаду п’ятий президент Петро Порошенко.  

Що було раніше: 27 грудня президент Володимир Зеленський звільнив директора Державного бюро розслідувань Романа Трубу. Тимчасово виконуючою обов’язки директора ДБР президент призначив нардепку "Слуги народу", голову комітету з питань правової політики Ірину Венедіктову.

Знати більше: Що буде з Державним бюро розслідувань та чому звільнили його керівника?

Трубу зірвало. Як і за що Зеленський і Рада розігнали керівництво ДБР

Передісторія: 

  • 24 грудня президент Володимир Зеленський підписав зміни до закону про Державне бюро розслідувань.
  • Згідно з цим документом, директор ДБР Роман Труба та його заступники підлягають звільненню.
  • 21 вересня Труба заявив, що виявив у робочому кабінеті апаратуру для прослуховування, вмонтовану у вентиляційну систему.
  • 19 листопада з’явився Telegram-канал "Трубу прорвало". У ньому опубліковані тексти та аудіозаписи, на яких чоловічий голос, який, словами авторів каналу, належить Трубі, говорить з іншими чоловіками про відкриття чи призупинення проваджень, про призупинення обшуків і т.п.
  • Одного з чоловіків нібито Труба називає "Андрій", "Андрій Йосипович" (автори каналу переконані, що це керівник Офісу президента Андрій Богдан, – ред.)
  • На одному з аудіозаписів голос, який нібито належить Трубі, обговорює з іншим чоловіком "підозру по Уляні" (ймовірно, мова про ексочільницю МОЗ Уляну Супрун, – ред.) і просить "підготувати довідки", бо він іде на "доповідь до ВолодОлександровича".
  • Також на записах обговорюють, що заступники Труби фігурують на плівках НАБУ, знятих в кабінеті у судді Вовка.
  • Крім того, на записах нібито є голос заступника Богдана Андрія Смирнова, який дає вказівки кого допитувати, кого "підвісити", а кого "доганяти".
  • На записах нібито Труба зупиняє обшуки на підприємствах Костянтина Жеваго, обговорює те, що п’ятий президент Петро Порошенко не прийшов на допит, і те, що під час візиту МВФ не треба чіпати Приватбанк и НБУ.
  • Генеральний прокурор Руслан Рябошапка заявив, що є кримінальне провадження, яке дослідить законність різних записів і так званих зливів у соцмережі.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News