Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Труба відреагував на скандал з хабарем його "правої руки"

Вівторок, 3 грудня 2019, 10:28

Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба заявив, що на бюро неможливо вплинути  ніякими ресурсами і що якби йому стало відомо про такі факти, то він би першим написав заяву про злочин.

Джерело: пост Труби у Telegram  

Пряма мова: "Дізнався з новин, що начебто мій колишній колега ще з часів ГПУ за гроші обіцяв впливати на перебіг кримінальних проваджень в ДБР, і це кримінальне провадження розслідує НАБУ.

Звертаю увагу на декілька моментів: Перше. Ані на керівництво ДБР, ані на слідчих неможливо впливати ні за гроші, ні за будь-які інші ресурси. Якби мені стало це відомо, то я би першим написав заяву про злочин".

Деталі: Труба відзначив, що не знає, чи дійсно є кримінальне провадження і чи дійсно хтось намагався заробити на ДБР, але додав, що "повністю відкритий до роботи зі слідством", бо "це питання не його репутації, а репутації усього ДБР".

Він також додав, що його "так активно намагаються зняти з посади", що "дехто не може зупинитися у своїй фантазії" - тому "з’являються якісь записи в телеграм-каналі, підміна законопроекту і, навіть, анонси борделю".

За словами Труби, це означає, що працівники ДБР "незручні для високопосадовців", тому вони хочуть знищити бюро. Разом з тим він висловив переконання, що знищити не вдасться.

Що було раніше: 3 грудня президент Володимир Зеленський заявив, що "права рука" директора Державного бюро розслідувань Романа Труби підозрюється в отриманні $150 тисяч хабара, і закликав Верховну Раду прийняти законопроєкт №2116, який має вдосконалити ДБР. 

Джерела УП підтвердили, що раніше пройшли обшуки у близького соратника Труби Ігоря Щербини. За даними експерта Реанімаційного пакету реформ Олександра Лємєнова, Труба є кумом Щербини. 

Пізніше САП повідомила, що у Києві викрили ексслужбовця ГПУ, який за 150 тисяч доларів "обіцяв" закрити справу проти столичного забудовника.

Передісторія: 

  • 21 вересня Труба заявив, що виявив у робочому кабінеті апаратуру для прослуховування, вмонтовану у вентиляційну систему. 
  • 19 листопада з’явився Telegram-канал "Трубу прорвало". У ньому опубліковані тексти та аудіозаписи, на яких чоловічий голос, який, словами авторів каналу, належить Трубі, говорить з іншими чоловіками про відкриття чи призупинення проваджень, про призупинення обшуків і т.п.
  • Одного з чоловіків нібито Труба називає "Андрій", "Андрій Йосипович" (автори каналу переконані, що це керівник Офісу президента Андрій Богдан, – ред.)
  • На одному з аудіозаписів голос, який нібито належить Трубі, обговорює з іншим чоловіком "підозру по Уляні" (ймовірно, мова про ексочільницю МОЗ Уляну Супрун, – ред.) і просить "підготувати довідки", бо він іде на "доповідь до ВолодОлександровича".
  • Також на записах обговорюють, що заступники Труби фігурують на плівках НАБУ, знятих в кабінеті у судді Вовка.
  • Крім того, на записах нібито є голос заступника Богдана Андрія Смирнова, який дає вказівки кого допитувати, кого "підвісити", а кого "доганяти".
  • На записах нібито Труба зупиняє обшуки на підприємствах Костянтина Жеваго, обговорює те, що п’ятий президент Петро Порошенко не прийшов на допит, і те, що під час візиту МВФ не треба чіпати Приватбанк и НБУ.
  • Генеральний прокурор Руслан Рябошапка заявив, що є кримінальне провадження, яке дослідить законність різних записів і так званих зливів у соцмережі.
  • Труба назвав записи, оприлюднені у Telegram-каналі "Трубу прорвало", провокацією, але відмовився коментувати, чи там звучить саме його голос.

Ірина Балачук, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування