Канада співпрацюватиме з Україною у розслідуванні аварії літака

П'ятниця, 10 січня 2020, 05:01
Канада співпрацюватиме з Україною у розслідуванні аварії літака

Канада готова до співпраці з Україною у розслідуванні авіакатастрофи українського літака в Ірані.

Джерело: "Укрінформ" з посиланням на прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо

Пряма мова: "Президент Зеленський запевнив мене, що Україна вживає всі необхідні заходи для гарантування повноцінного розслідування. Ми тісно співпрацюватимемо із Україною та нашими партнерами під час цього процесу."

Деталі: За словами прем’єра, він також провів телефонну розмову із нідерландським колегою Марком Рютте. Той поділився досвідом у розслідуванні збиття малазійського літака рейсу МН17 на Донбасі. 

Що передувало: Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо оприлюднив дані розвідки, які свідчать про те, що український "Боїнг" збила іранська ракета.

Перед цим у ЗМІ, з посиланням на західні спецслужби, називали версію про технічну несправність літака, а не збиття ракетою.

Однак пізніше кілька західних медіа оприлюднили версію спецслужб США щодо падіння літака МАУ в Ірані. Вони підозрюють, що авіалайнер був помилково збитий іранською ракетою російського виробництва.

Президент США Дональд Трамп сказав, що не вірить у версію технічної несправності літака МАУ.

Видання The New York Times та міжнародна команда розслідувачів Bellingcat опублікували відео, на якому, за їхніми твердженнями, видно момент збиття літака.

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон також заявив про наявність певного об'єму інформації, яка дозволяє припустити, що український літак в Ірані був збитий ракетою.

Знати більше: Авіакатастрофа літака МАУ в Ірані. Все, що відомо

Передісторія:

  • Літак регулярного рейсу PS 752 Тегеран - Київ авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) розбився в Ірані вранці 8 січня. У літаку було 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, усі 176 осіб загинули. .
  • Серед загиблих були громадяни 7 країн: з Ірану 82; з Канади 63; зі Швеції 10; з Афганістану 4; зі ФРН 3, із Великої Британії 3, з України 11 громадян (2 пасажири й 9 членів екіпажу).
  • В авіакомпанії МАУ заявили, що літак був справний і що не допускають помилку екіпажу.
  • На тлі протистояння Ірану та США в Організації цивільної авіації Ірану заявили, що не передадуть "чорні скриньки" (бортові самописці) з розбитого літака компанії Boeing чи американцям.
  • Іранські слідчі 9 січня повідомили перші висновки: український літак був охоплений полум'ям ще у повітрі, екіпаж намагався повернути літак в аеропорт Тегерана, однак не просив диспетчерів про допомогу. Крім того виявилося, що обидва бортових самописці пошкоджені, тож частина записів на них втрачена.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News