Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Зеленський: Іран має повернути тіла українців протягом тижня

Субота, 11 січня 2020, 18:21
Зеленський: Іран має повернути тіла українців протягом тижня

Тіла українських громадян, які загинули внаслідок катастрофи літака авіакомпанії МАУ біля Тегерану (Іран) 8 січня, мають бути повернуті на батьківщину до 19 січня. 

Джерело: заява президента України Володимира Зеленського в ході телефонної розмови з президентом Ірану Хасаном Рухані, повідомляє Офіс президента України  

Деталі: Зеленський наголосив, що необхідно якомога швидше ідентифікувати та повернути тіла українських громадян на батьківщину.

Пряма мова Зеленського: "Для нас надзвичайно важливо, щоб уже наступного тижня – до 19 січня – тіла загиблих повернули в Україну, щоб їхні рідні могли з ними попрощатися". 

Деталі: Президент наголосив, що екіпаж збитого літака діяв у суворій відповідності до міжнародних льотних правил та інструкцій. За словами Зеленського, визнання "ракетної версії" як причини катастрофи відкрило шлях для продовження її розслідування без будь-яких затримок і перепон.

Дослівно: "Очікую на подальшу конструктивну взаємодію з Іраном відповідно до норм міжнародного права".

У свою чергу Рухані запевнив, що вже сьогодні вночі дасть відповідні доручення, щоб репатріація тіл відбулася якомога швидше.

Президент Ірану висловив співчуття українському народу та родинам загиблих унаслідок збиття літака та попросив вибачення від іранської сторони за трагедію.

Дослівно: "Очільник Ісламської Республіки Іран повністю визнає, що трагедія сталася через помилкові дії військових цієї держави. Офіційний Тегеран запевнив, що всі причетні до авіакатастрофи будуть притягнуті до відповідальності, а українській експертній групі буде надана вся необхідна підтримка для подальшої ефективної співпраці у юридичній і технічній площинах".

Деталі: В Офісі президента зауважили, що Міністерство закордонних справ України негайно надішле Ірану ноту з чітким переліком усіх наступних кроків, серед іншого – юридичних аспектів врегулювання питання компенсацій. Іранська сторона погоджується з Україною в цьому питанні.

Знати більше:

Авіакатастрофа літака МАУ в Ірані. Все, що відомо

Від Ірану до Росії. 10 нападів військових на літаки - шанси на покарання й компенсацію

Передісторія:

  • Літак регулярного рейсу PS 752 "Тегеран - Київ" авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) розбився в Ірані вранці 8 січня. У літаку було 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, усі 176 осіб загинули.
  • Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко повідомляв, що серед загиблих були громадяни 7 країн: з Ірану 82; з Канади 57; зі Швеції 10; з Афганістану 4; зі ФРН 3, із Великої Британії 3, з України 11 громадян (2 пасажири й 9 членів екіпажу).
  • Кілька західних ЗМІ оприлюднили версію спецслужб США щодо падіння літака МАУ в Ірані. Вони підозрюють, що авіалайнер був помилково збитий іранською ракетою російського виробництва.
  • 10 січня глава СБУ Іван Баканов заявив, що Служба безпеки розглядає дві пріоритетні версії авіакатастрофи літака рейсу PS 752 в Ірані: потрапляння ракети й теракт.
  • Вранці 11 січня Іран офіційно визнав, що помилково збив літак МАУ.
  • Президент Ірану Хасан Рухані виступив із заявою про те, що країна "глибоко шкодує про цю трагічну помилку" і заявив, що дії військових, які призвели до загибелі українського лайнера, будуть розслідуватися.
  • Напередодні офіційні представники Ірану відкидали звинувачення у збитті літака ракетою. 
  • Відповідальність за аварію українського літака МАУ взяв на себе Корпус вартових ісламської революції (КВІР) - військова гілка виконавчої влади Ірану. 
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна очікує від Ірану притягнення винних до відповідальності, повернення тіл загиблих, виплат компенсацій та офіційних вибачень по дипломатичних каналах.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування