Москва роздає паспорти дітям-сиротам в ОРДЛО

Вівторок, 21 січня 2020, 03:55

Росія видає паспорти вихованцям сім’ї опікунів та прийомних сімей у окремих районах Донецької та Луганської області. 

Джерело: "Радіо свобода"

Деталі: Шість вихованців сім’ї опікунів та прийомних родин у Довжанську, що Луганщині, отримали документи РФ. Окрім того, у додаток до російських паспортів діти отримали ще "документи" так званої "ЛНР.

Про це повідомив підконтрольний Кремлю канал "Луганськ 24".

За словами пропагандистів, "це важливий день у житті кожного", а самі ж діти – щасливі. 

Самі ж новоспечені громадяни Росії розповідають, що "гідні бути громадянами РФ".

Як зазначає експерт з прав дитини, колишній фахівець з усиновлення офісу Уповноваженого президента з прав дитини Людмила Волинець, Україна поки не може цьому протистояти. Наразі не існує жодної процедури, щоб діти змогли замінити такі "паспорти" на українські документи.

Що передувало: У Росії заявили, що майже 200 тисяч жителів окупованого Донбасу отримали російське громадянство в спрощеному порядку в минулому році.

Передісторія:

  • 24 квітня 2019 року, після другого туру президентських виборів в Україні, президент РФ Володимир Путін підписав указ, що дає жителям окремих районів Донецької та Луганської областей України право отримати громадянство РФ у спрощеному порядку.
  • Путін назвав це питанням "гуманітарного характеру". "У нас немає жодного бажання створювати проблеми новій українській владі. Але терпіти ситуацію, за якої люди, що проживають на території Донецької та Луганської республік, взагалі позбавлені будь-яких цивільних прав, – це переходить усі межі з точки зору прав людини", – заявив він тоді.
  • На початку грудня 2019 року в МВС РФ заявили, що російські паспорти отримали близько 125 тисяч осіб, що проживають в ОРДЛО.
  • Росія спровокувала конфлікт на сході України навесні 2014 року і підтримує його досі, домагаючись особливого статусу для Донбасу від України.
  • Відкрито "приєднувати" ОРДЛО до РФ, як анексований Крим, Росія не намагається.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування