РНБО: Україна готова до дослідження чорних скриньок МАУ, Іран ще думає

Четвер, 23 січня 2020, 19:19
РНБО: Україна готова до дослідження чорних скриньок МАУ, Іран ще думає

Рішення щодо передачі Україні чорних скриньок збитого літака МАУ керівництво Ірану ухвалить після звіту делегації, яка відвідувала Україну і оглянула лабораторії, які здійснюватимуть розшифровку даних бортових самописців.

Джерело: пресслужба Ради національної безпеки і оборони України

Деталі: 23 січня, секретар РНБО Олексій Данілов  мав зустріч  з іранським уповноваженим з розслідування авіакатастрофи , на якій наголосив на особливій важливості питання отримання Україною "чорних скриньок" збитого літака.

Данілов запевнив іранську сторону у повній технічній готовності України забезпечити необхідний комплекс робіт для їх дослідження.

В РНБО розказали, що напередодні представники Організації цивільної авіації Ірану ознайомилися з технічними можливостями зчитування інформації з "чорних скриньок" Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, лабораторії Національного авіаційного університету та Науково-виробничого підприємства "Дискові системи".

У той самий день Данілов провів зустріч з послом Ісламської Республіки Іран в Україні Манучехром Мораді, на якій обговорювалося питання подальшої взаємодії України та Ірану щодо розслідування авіакатастрофи.

Що було раніше: Іран вирішив передати "чорні скриньки" "Боїнга" для розшифровки до Франції,але 15 січня Україна попросила передати їх українським правоохоронцям.

В Ірані заявили, що бортові самописці настільки пошкоджені, що їх можна відкрити лише в певних лабораторних умовах. Україна запропонувала для цього свою лабораторію в НТУУ "КПІ" ім. Сікорського.

Офіс генпрокурора України уже тричі просив іранську сторону надати українським слідчим бортові самописці збитого літака.

18 січня голова комісії з розслідування аварій Іранської організації цивільної авіації Хасан Резайєфар підтвердив, що "чорні скриньки" з авіалайнера МАУ відправлять в Україну.

19 січня міністр доріг і міського розвитку Ірану Мохаммад Есламі заявив, що чорні скриньки зі збитого українського літака є одними з основних об’єктів для вивчення інциденту і мають залишитися в Ірані.

Нагадаємо:

  • 8 січня в Ірані розбився літак рейсу PS 752 "Тегеран - Київ" авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ), внаслідок катастрофи загинули 176 осіб. На борту літака перебували громадяни 7 країн: Ірану; Канади; Швеції; Афганістану; Німеччини, Великої Британії та України (2 пасажирів і 9 членів екіпажу).
  • 11 січня Іран офіційно визнав, що помилково збив літак МАУ, відповідальність за це взяв на себе Корпус вартових ісламської революції – військова гілка виконавчої влади Ірану. 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування