Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Іранець, який збив український літак, знаходиться у в’язниці – глава МЗС Ірану

Субота, 25 січня 2020, 11:59
Іранець, який збив український літак, знаходиться у в’язниці – глава МЗС Ірану

Іранський військовий, який винний у збитті літака "Міжнародних авіаліній України" під Тегераном, перебуває у в’язниці.

Про це заявив глава МЗС Ірану Мохаммад Джавад Заріф в інтерв’ю Der Spiegel, повідомляє "Європейська правда".

"Майже 32 роки тому США збили іранський пасажирський літак. На сьогоднішній день вони так і не принесли офіційних вибачень. Американський офіцер, відповідальний за його знищення, навіть отримав медаль. Тим часом іранець, який збив український літак, зараз перебуває у в'язниці" - сказав Заріф.

Він заперечив, що іранський уряд протягом трьох днів приховував інформацію про збиття літака, і додав, що особисто дізнався про це у другій половині дня 10 січня.

"Саме в цей момент вище військове керівництво прийшло до остаточного висновку, що це було зроблено кимось помилково. Як тільки про це стало відомо лідеру Корпусу вартових ісламської революції, він зажадав, щоб громадськість була проінформована. Це сталося в суботу вранці. Це були дуже болючі тижні" - зазначив Заріф.

Раніше в Ірані повідомляли про затримання кількох осіб у зв’язку з катастрофою українського лайнера.

Передісторія:

  • 8 січня в Ірані розбився літак рейсу PS 752 "Тегеран - Київ" авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ), внаслідок катастрофи загинули 176 осіб. На борту літака перебували громадяни 7 країн: Ірану; Канади; Швеції; Афганістану; Німеччини, Великої Британії та України (2 пасажирів і 9 членів екіпажу).
  • 11 січня Іран офіційно визнав, що помилково збив літак МАУ, відповідальність за це взяв на себе Корпус вартових ісламської революції – військова гілка виконавчої влади Ірану. 
  • Іран вирішив передати "чорні скриньки" "Боїнга" для розшифровки до Франції, але 15 січня Україна попросила передати їх українським правоохоронцям.
  • В Ірані заявили, що бортові самописці настільки пошкоджені, що їх можна відкрити лише в певних лабораторних умовах. Україна запропонувала для цього свою лабораторію в НТУУ "КПІ" ім. Сікорського.
  • Офіс генпрокурора вже тричі просив іранську сторону надати українським слідчим бортові самописці збитого літака.
  • 18 січня голова комісії з розслідування аварій Іранської організації цивільної авіації Хасан Резайєфар підтвердив, що "чорні скриньки" з авіалайнера МАУ відправлять в Україну.
  • 20 січня Іран оприлюднив звіт про розслідування катастрофи літака МАУ. 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування